lördag 4 april 2009

Vem är förvånad ...

... över att Alliansen och i synnerhet Moderaterna får allt bättre siffror?

När Sverige har en "opposition" vars ledning i stort sett bara är inriktad på att skrämma bort sina potentiella väljare genom en "oppositionspolitik" som mest känns som en blandning av "vi tänker fortsätta ungefär i samma stil som Alliansen om vi vinner nästa val" och "gammal välkänd korruption bland arbetarrörelseidkare" - vad kan man vänta sig?

Det här är vad jag varnade för på ett tidigt stadium när folk fick för sig att en vänsterseger i nästa val är garanterad. Inga segrar är garanterade så länge det finns en motståndare. Och det fanns redan från början anledning att fråga hur mycket substans det fanns i oppositionen.

En kort tid var jag engagerad i V. Jag tänkte att man kan ju i alla fall kolla hur det fungerar, och om det går att göra något. När Sahlin slängde igen dörren och det verkade som om V kunde få möjlighet att utforma en självständig politik utan att behöva snegla på socialdemokraterna kontaktade jag ordföranden i lokalavdelningen för att höra om det inte skulle bli något medlemsmöte för att diskutera saken. Jag hade nästan räknat med att det inte skulle komma något svar - och det gjorde det inte heller. När jag så småningom frågade en annan ledamot i styrelsen var spelet redan över. Ohly hade slutit sin överenskommelse med Sahlin, över huvudet på partiet. Då tackade jag för mig och sa "ajöss".

Nu skall visst det lokala V-folket ut och knacka dörr och prata för partiets politik. "Lycka till" säger jag. En röst på V blir en röst på SAP, och hur skall man sälja den idén? - Det är inte bara Sahlin och Lundby-Wedin och deras närmaste som måste bort, det gäller ledningen för V också. Men jag tror att de är för fästa vid sina positioner och att medlemmarna är för mjuka i ryggen för att kunna säga ifrån. Skulle den rödgröna alliansen ändå vinna nästa val torde det bero av händelser som den inte själv styrt över, för som den uppträder nu arbetar den sig ihärdigt fram mot ett nederlag.

16 kommentarer:

Chris sa...

Jag resonerade väl ungefär likadant när jag slutade gå på möten i V. I rädsla för att bli sammankopplade med -och sin iver över att skära bort- kommunismen har man urholkat den ideologiska basen och återigen blivit redo att splittra sig i små intresseriktningar.

Tack för stödet på min sida förresten, det uppskattas alltid av en glad amatör ;)

Björn Nilsson sa...

Vi som har rätt måste hålla ihop!

Kerstin sa...

Dessutom har borgarna makten över alla media - i stort sett, och det är media som bestämmer vad vi ska tycka, i alla fall majoriteten av oss.

Det är ju svårt idag att avgöra om det andra blocket, vad man nu ska kalla det, har någon bra alternativ politik eftersom de mestadels varken syns eller hörs i massmedia, och hörs de, ja då handlar det om socialdemokratiska skandaler eller inkompetens.

Och visst, du har rätt, nästa gång vet man inte vad man ska rösta på. S är ju uteslutet numer och V har just valt att krypa in under Monas vingar. Därmed finns inte ens ett riktigt vänsteralternativ att rösta på.

Var 17 fanns och finns deras spindoctors, eller är de också betalda av moderaterna?

Björn Nilsson sa...

Hade den rödgröna alliansen RIKTIGT bra och hårtslående förslag skulle vi höra om dem i form av en kör av indignerade protesttjut från borgarmedia och borgarpolitiker. Nu kommer inget sådant, Alliansen kan ta det ganska lugnt och notera hur särskilt socialdemokraterna långsamt sjunker ihop.

Har förresten inte socialdemokraterna tänkt sig köra någon sorts Obamakampanj? Fast man har inte möjlighet att på ett trovärdigt sätt larma om "förändring" - man har ju haft långt tid på sig tidigare att genomföra en massa förändringar ... .

Swimsuit Issue sa...

SAP/LO är i dagsläget ett stort skämt. Ingen vettig människa kan tycka att de gör ett bra jobb. Sahlin och Lundby-Wedin, vilken soppa! Jag tycker det börjar kännas mer och mer olustigt inför valet 2010. 4 år till med Reinfeldt i en allians med de IQ-befriade Sverigedemokraterna? :(

Björn Nilsson sa...

"Olustigt" är verkligen ordet!

Kerstin sa...

Olustigt?

Gräsligt, vidrigt, förfärligt, hemskt alldeles kollosalt bedrövligt, skulle jag vilja säga.

Björn Nilsson sa...

Ack Kerstin, du är då en mästare på att se sakerna från deras sämsta sida ... jag var ute i går kväll vid niotiden och hörde kanske uppåt ett halvdussin koltrastar som fyllde mörkret med sina ljuva vårtoner ... inte det? Nähä, då får vi väl säga skit då, för att inte säga dj-a skit angående regering och opposition!

Knapsu sa...

"En röst på V blir en röst på SAP"
Låt så vara men huvudsaken är ju att alliansen försvinner ut!
Av pest eller kolera så får man ju välja den minst elaka sjukdomen.

Björn Nilsson sa...

Jaa, och vilken av dem är pesten och vilken koleran ...? Sahlins gäng håller på att fixa så att det inte spelar någon roll vem som vinner - och att det knappast blir den rödgröna alliansen i alla fall. För mig känns det avskyvärt.

Martin sa...

Oppositionen gör verkligen inget imponerande arbete med att övertyga väljarna att de utgör ett trovärdigt alternativ. De uppvisar samma problem som alliansen och visar samma ovilja att ta tag i problemen. Men mycket kan hända på ett och ett halvt år och även om alliansens klavertramp och dumheter för tillfället är glömda så behövs inte mycket för att folks minne skall friskas upp.

Sen är risken stor att alliansen måste bilda regering med SD som stöd. Vilket lär bli deras fall eftersom man då får se de realpolitiska likheterna SD och övriga högern har. De lär inte ha mycket trovärdighet kvar efter att regerat i 4 år med SD-stöd och genomfört SDs politik.

Sen kan man fråga sig hur de Republikanska valstrategierna kommer fungera om 1.5 år. De är inte direkt lätta att upprepa och att bara rakt av kapa konceptet från republikanernas senaste val lär inte räcka.

Jan Wiklund sa...

Alla ni som inte har nåt förtroende för s+v - välkomna att arbeta i Gemensam Välfärd! Vi tänker sy ihop ett program som sossarna blir tvungna att ta för att inte se löjliga ut. Ett gammalt hederligt sosseprogram grundat på offentliga investeringar och allmän keynesianism.

Som sagt, välkomna!

Björn Nilsson sa...

Varför skulle socialdemokraternas ledare dra sig för att verka löjliga? Det är väl detta de håller på med hela tiden?

Jan Wiklund sa...

Ja ja, det finns alltid ursäkter.

Björn Nilsson sa...

Du kan väl ge mig en blänkare när det händer mer med det där programmet? Det skulle ju kunna bli en bloggpost!

Björn Nilsson sa...

PS. Jag tvivlar på att ledarna för SAP ens bryr sig om att läsa rubriken till förslag som kommer från utanförstående (= sådana som inte är de själva eller bossarna i EU och USA).