onsdag 29 april 2009

Var går man på Första maj?


I början och mitten av 1970-talet var jag med i de demonstrationer som kallades först Röd Front och sedan Enhet-Solidaritet. Några bilder från E-S har jag publicerat här och här och här tidigare. Sedan blev det inget mer med det förrän år 2006. Då var jag ute på stan på Första maj och hängde på svansen av Kommunistiska Partiets tåg som kallas Röd Front (vänstergrupper återanvänder gärna gamla fina namn). Det var innan jag börjat blogga, men då såg det ut så här:2006 - nedanför Tessins fina kungliga slott formerar sig demonstranterna under god stämning.Demonstranterna marscherar över Tegelbacken i riktning mot Sergels torg.


2007 och 2008 deltog jag i Vänsterpartiets tåg som var betydligt större tillställningar, men utformningen av den rödgröna alliansen fick mig att få nog. Inte blev jag gladare av vad som hänt senare, med Sahlins och Lundy-Wedins långsamma plågsamma politiska självmord som V vägrar att dra sig undan från. Nåväl, de åren kilade jag fram och åter mellan V:s samling i Kungsträdgården och KP:s motsvarande på Sergels torg. I år blir det inget springande. Lika bra att spara på flåset.De här parollerna låter inte superrevolutionära, snarare vänligt reformistiska. Man måste nog vara extrem nyliberal för att få några hysteriska utbrott av dem!

För den som undrar var och när vad det gäller Röd Front i Stockholm och annorstädes så finns en lista på alla mötena.

Och för den som undrar om jag är medlem i något av de nämnda eller något annat parti kan jag tala om att det är jag inte. Det vore trevligt om man kunde få till EN stor demonstration inriktad på sakfrågor (som är något annat än Ohlys eller Sahlins riksdagspensioner).


Här var täten år 2008 på väg uppför Klarabergsgatan, några steg längre fram svänger man runt hörnet till Drottninggatan och knallar nerför rampen till Sergels torg.

Från Konfliktportalen.se: Kristoffer Ejnermark skriver Bloggdöden är en bra och naturlig utveckling av bloggosfären, Baskien Information skriver Uttalande från Irish Basque Solidarity Commitees om den senaste tidens gripanden, jesper skriver 1 maj-tips för småtrötta Stockholmare, kimmuller skriver Knäbäcksgången och sossarnas kris, kamratwot skriver Angående ipred.., Luddigt och Logiskt i Politiken skriver href='http://www.freewebs.com/luddigtologiskt/index.htm?blogentryid=4497565'>Internet och den unga sexualiteten

4 kommentarer:

mishka sa...

Jag kommer nog springa mellan Vänsterpartiets och Syndikalisternas demotåg. Jag skyller det på att jag ska kränga tidningar och inte på en ideologisk ambivalens hehe.

Björn Nilsson sa...

Undrar hur mycket ideologi det finns i de där tågen? Men det är väl bra för flåset att springa fram och tillbaka. Själv känner jag mig lite för gammal för sådant numera.

OI sa...

Jag har genom åren alltid gått med V eller Röd Front. Har aldrig riktigt förstått poängen med OLIKA tåg. Ok att S kan få ha sin egen.. och nationaldemokraterna..

Men alla andra? Det finns mer som förenar än som skiljer oss åt och speciellt under en sådan här dag!

Fasen, som det är nu måste man ju jämt göra som Serhat och springa runt mellan de olika tågen ;-)

Björn Nilsson sa...

På en del ställen, som i Stockholm, har trotskisterna gått med i V-tåget under många år (är det en version av deras "entrism"?) så lite rationalisering har ju skett. Men i Umeå finns ju trotskister, KP:are och annan vänster i samma demonstration.