onsdag 8 april 2009

Spola det där dj-a Forum

Vad skall man ha Forum för levande historia till? Dyker det upp förintelseförnekare borde det vara en uppgift för Forum att faktiskt möta dem så långt ute på deras egen terräng som det går och störa deras propaganda?

För några år sedan var det en kille med konstiga idéer om nazisternas massutrotningar som var på konferens i Teheran och sedan kom hem till Sverige igen. Den gången skrev jag till Forum och föreslog att de skulle utmana den där personen på debatt. Jag utgår ifrån att några faktakunniga personer på Forum ganska lätt borde kunna plocka sönder förintelseförnekarnas argumentation. Jag fick aldrig något svar på detta.

För några dagar sedan dök det sorgliga fallet med Mohamed Omars blogg upp som jag behandlade här. Det fanns konstigheter i själva bloggposten, men bland kommentarerna bröt helsicket ut med bland annat illa dolda nazistiska kommentarer. Och det är där jag tycker Forum kunde göra skäl för skattepengarna. Även om jag och många andra har rätt bra grepp på de stora skeendena runt Andra världskriget är det inte säkert att vi kan plocka fram detaljer om vad som påståtts under Nürnbergrättegångarna exempelvis, hur forskning om massmorden bedrivs i olika länder, vilka forskningsresurser som finns, utgrävningar vid förintelseläger etc. Men det bör Forum veta, annars kan man ju inte fungera som upplysningsinstans.

Följaktligen skrev jag till dem och framförde förslaget. Nedan finns epostkonversationen i ärendet. Jag skar bort en mindre del (som handlade om min uppföljningsfråga idag om de tänkte svara den här gången) men i övrigt är det som den såg ut i min brevlåda.

Läsaren må själv bedöma frågans och svarets kvalitet, men med tanke på att desinformation (lögner på klarspråk) är nynassarnas viktigaste uppgift borde förekomsten av desinformation på en blogg - och möjligheten att faktiskt gå in och svara på den - vara en signal att agera, inte att sitta passiv. Här hade man kunnat nå ut även till en speciell grupp, nämligen muslimer i Sverige som ser palestinafrågan som mycket viktig, och som kan vara i behov av bättre historiska uppgifter än vad nynassarna kan förse dem med. Men det missar man gladeligen. Kan det vara för att detta är förmånligt för israeliska intressen och de skumraskfigurer som jagar antisemitism överallt?

Lägg ner Forum! Historieundervisning skall bygga på fakta, inte ideologier!

--------------------------------------

Hej Björn,

Klart vi känner till Omars blogg, vi följer kontinuerligt hans och alla hundratals andra bloggar, många med intoleranta tendenser, men vi kan inte gå in och besvara allt och alla. Ibland är det inte särskilt vettiga diskussioner utan mer formen av desinformation och lekstuga. Även vi måste välja våra strider.

Tack för ditt engagemang!

Med vänlig hälsning

Johan Perwe

Johan Perwe Pressekreterare
Forum för levande historia
08-723 87 66 || 0702-59 38 19
Box 2123, 103 13 Stockholm

Besöksadress: Stora Nygatan 10


----- Original Message -----

From: Björn Nilsson

Sent: Monday, April 06, 2009 7:36 AM

Subject: bemöt bloggkommentarer

Hej,

ni skulle kunna göra en insats genom att låta någon eller några personer hos er med kunskaper om den nazistiska politiken ned på detaljnivå gå in och delta i debatten på Mohamed Omars blogg. Se den här bloggposten, där en intervju med en farbror som har rätt i en del saker men sedan flummar ut på ett olyckligt sätt till slut i kommentarerna förvandlas till lekstuga för folk som jag uppfattar som renodlade förnekare av massutrotningen.

Jag tror inte Mohamed själv är på den bogen, han är rättmätigt upprörd över israelernas behandling av palestinierna, men han har ingen moderering, möjligen svagt omdöme, och vem som helst verkar kunna gå in och skriva vad som helst. Det borde vara ett snabbt jobb för några kunniga forskare att gå in och bemöta påståenden om att forskning om Förintelsen är förbjuden, att man inte har hittat det eller det på det stället och det bevisar, etc .. .Konspirationsteorierna om 11 september kan väl någon annan få ta hand om.

Jag tror att den viktigaste debatten tar man på den här nivån, genom att inte låta den neonazistiska buskpropagandan stå oemotsagd.

Med vänliga hälsningar

Björn Nilsson

8 kommentarer:

Chris sa...

Om jag inte minns helt fel så vände sig Forum till en början främst till gymnasieelever, en ganska oskyldig informationskampanj egentligen, ganska indirekt skapad efter en undersökning där väldigt många i denna målgrupp hade anammat revisionistiska tankar någon gång i början av nittiotalet. Det är mycket akademiker inblandade, det har nog mer skolprojekt än samhällsdebatt över sig egentligen. Där finns ju expo istället.

Björn Nilsson sa...

Forum borde aldrig ha bildats, det var ett påhitt av Göran Persson efter en undersökning som vad jag har för mig visade att de flesta ansåg att Förintelsen ägt rum. Man kan misstänka att en hel del av de som svarade "fel" helt enkelt var superoppositionella tonåringar som visste att reaktionen på "fel" svar skulle bli upprörd. Dessutom var det nog klart ganska tidigt att Forums egentliga mål var socialister och kommunister egentligen.

Om man verkligen vill säga emot förintelseförnekare av äkta sort måste det till ordentliga kunskaper. För de där figurerna har kapacitet att dammsuga historiska källor och plocka fram saker som kan användas för att få hela historien med massmorden att verka felaktig. Forum klarar inte av detta verkar det.

Nemokrati sa...

Det var ju att underskatta bloggosfärens påverkanskraft. Är det NÅNSTANS de borde göra en insats så är det väl just där - där ungdomarna befinner sig och ofiltrerat pga bristande erfarenhet och ofullständig referensram - tar in alla möjliga sorters teorier och föreställningar för första gången - särskilt om de är just ungdomar de vänder sig till.

Så det var ju en snorkig högdragenhet som kan komma att visa sig fullständigt felaktig, då mycket opinionsbildning sker just på nätet och i olika bloggar och kommentarsfält.

Därför tycker jag att ditt inlägg är relevant.

Björn Nilsson sa...

Tja, man kan ju fråga sig vilken kompetens och förmåga Forum verkligen har. Läsa bloggar klarar de av, men där är det tydligen slut. Vore man konspirationsteoretiker skulle man kanske kunna kläcka ur sig en teori att Forum i själva verket genom medveten klantighet underblåser förnekarnas verksamhet. Men jag utgår tills vidare från hypotesen att de är klantiga och förvirrade byråkrater. Historisk undervisning kan inte bedrivas av klantiga och förvirrade byråkrater. Det är ett gott skäl att lägga ner Forum.

Anonym sa...

Forum för Sionist-propaganda...

Lägg ner och skicka pengarna till läkarvård av de palestinska barn som Israel fosforiserade.

Leif Erlingsson sa...

Forum för levande historia har varit på defensiven sedan Gilad Atzmon var inbjuden till Sverige, och den efterföljande debatten. Plus att Lasse Wilhelmson pekat ut vad FFLH handlar om; en statlig sionistisk propagandaorganisation.

Björn Nilsson sa...

Forums främsta uppgift var antagligen redan från början att slå mot socialister och kommunister.

En liten varning här: jag kommer att vara vaksam mot individer som varit inne på Mohamed Omars blogg och kommenterat, och dessutom mot folk som försöker dra iväg det här i antijudisk riktning. Jag är inte någon MO.

Leif Erlingsson sa...

Det är lugnt, Björn, jag vet vad du inte vill se på din blogg. Du slipper. Tänk bara på att hålla isär antijudendom (och förstås antisionism) från judehat. Begreppet antijudisk är ospecifikt härvidlag.