torsdag 23 april 2009

Swedpank


Om den här bilden är svår att läsa går det att få upp den som pdf-fil här. Det är Arbetarinitiativet som är igång, en i stort sett trotskistisk grupp antar jag, som kallar till demonstration kl. 10 fredag den 24 april utanför Operan i Stockholm.

En seg vårförkylning hindrar mig dessvärre att deltaga. Annars hade jag gärna varit där och hött med näven. För vad har galningarna gjort med de gamla fina och trygga och tråkiga bankerna som gamla Sparbanken och Jordbrukskassan? Det stormade in räknenissar som inbillade sig att det bara var att skära guld med täljknivar i Baltikum och Ukraina. Kan ge mig tusan på att de var religiöst övertygade marknadsliberaler hela bunten. Erfaret bankfolk såg nog tidigt varthän det barkade, men är man frälst till marknadsevangeliet behöver man ju inte lyssna till pipet från misslyckade gamla marknadsreglerare som inte följt med i utvecklingen!

"Från Sparbank till luspank" - lustig paroll, men den torde inte gälla välavlönade och välbonuserade direktörer och styrelsemedlemmar!


Från Konfliktportalen.se: Tuss skriver Cyberrymdimperiet slår tillbaka, kimmuller skriver Motstånd mot nedskärningar lönar sig!, Baskien Information skriver “Jag har inget att dölja”, tusenpekpinnar skriver Internet♥, MJE skriver Bukowski - reflektioner en sen natt., Kristoffer Ejnermark skriver Jean-Paul Sartre - Äcklet

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Även de här yngre nyliberala Swedbankssnillena hade nog behövt läsa Lyckoslanten och serien Spara och Slösa, som vi matades med när vi var barn.

Förresten, hur 17 kunde de gå på det en gång till. Swedbank, eller föregångaren Sparbanken, gick ju på samma mina i början av 90-talet och höll på att gå i putten den gången också.

Jag begriper uppriktigt sagt inte hur man klarar av att tillsätta inkompetent folk överallt, och att man dessutom betalar dem förmögenheter för att vara just inkompetenta. Ännu mindre begriper jag hur dessa inkompetenta personer kan fortsätta att besätta nya lika välbetalda tjänster - gång på gång.

Björn Nilsson sa...

Slösa går väl bra när det gäller andras pengar i alla fall! Men dagens bankdirektörer kanske gick på dagis under förra krisen?

Djupet i inkompetensens hav måste vara i det närmaste oändligt! Men att vara inkompetent just som bankdirektör kan tänkas vara en sällsynt förmåga som kräver särskild belöning.

Jan Wiklund sa...

Erik Bengtsson tipsar om den här självkritiken i Financial Times: http://www.ft.com/cms/s/0/35301d06-2eaa-11de-b7d3-00144feabdc0.html?nclick_check=1

mishka sa...

Och ändå fortsätter de stora utbetalningarna till chefer och aktieägare. Allt är som det ska i vårt nyliberala land. Är det inte dags för en socialistisk bank? :)

Björn Nilsson sa...

Det har nog varit dags för en socialistisk bank ganska länge vid det här laget. Förr i tiden brukade SSU kräva det var och vart annat år, men numera hörs inget från det hållet. De verkar vara helt passiva.