onsdag 23 september 2009

Det här kanske blir sista inlägget om al-Qudsdagen

Jag gjorde väl klokt i att inte presentera det här inlägget som det absolut sista i diskussionen om al-Qudsdemonstrationen. Jag tycker det här känns som en varböld. Och den mest infekterade delen är den dominerande gruppen av exiliranier som fanns bland motdemonstranterna. Det kan man inte bara smita förbi genom att hänvisa till att andra var där.

Det pratas ju om "barnperspektiv" numera, men mindre i det här fallet. Ändå var även barn målet för saker som kastades och skällsord som skreks. Varför detta hat? Är det bara för att man tycker illa om den teokratiska regimen i Iran, eller finns det något annat och fulare i bakgrunden?

Kan det vara så att vi såg det vitglödgade hatet hos en grupp som förlorat privilegier som överskikt, som är van vid att pengar och ras avgör det mesta? Om det är så kan man befara att de tar till vilka metoder som helst, och att ge sig på barn från grupper som de betraktar som mindre värda. Och det leder vidare till frågan, som jag väl berört tidigare, hur man skall se på aktiviteterna hos vänster- och palestinaaktivister som också fanns bland motdemonstranterna. Kunde motdemonstrationen bara fortsätta när en del av deltagarna for fram som vore de AFA-Iran? (Ett monarkistiskt-fascistiskt AFA då.)

I komentarerna till det här inlägget skriver Mohamed Omar att "Orsaken att barn var med var att vi väntade oss en lugn och fredlig demonstration. Att den blev otäck för barnen beror uteslutande på den angripande hopen. Vi kunde inte föreställa oss ett sådant hat och en sådan aggressivitet. Barnen blev chockade." Jag är kritisk mot att barnen var med, och jag förstår att de inte mådde bra av det här. Jag jämför en del av motdemonstranterna med en gallskrikande nassemobb, bättre var de inte. Undrar om barnen kunde sova den kvällen. Vad får de för uppfattning om iranier, om sin egen position i samhället, sitt eget värde?

En del saker förstod jag, som de idiotiska slagorden mot Hetzbollah, men kan någon gissa vad det betydde när iranierna skrek något som lät som "månso e gånso" eller "julklappar"?

9 kommentarer:

Santiago sa...

Orsaken till att Mohamed Omar och hans islamistpack tog med sig barnen var helt klar beräknat.

Mohamed Omar är en provokatör och visste mycket väl vad som skulle hända. Han var också fullt medveten om att varenda iransk monarkist i Stockholm (och förmodligen från andra delar av landet också) skulle dyka upp och skämma ut motdemonstranterna med rasistiska slagord och äggkastning.

Det var två grupper som vann på detta, Israel samt Mohamed Omar och hans islamister som ju egentligen inte bryr sig ett dyft om palestinierna. Faktum är att både sionister och islamister behöver varandra för att kunna fortsätta med sitt förtryck.

Förlorare var först och främst palestinierna men också den iranska demokratirörelsen som ju fick se sig till stor del representerade av en skrikande mobb monarkistiska fascister.

Anonym sa...

Jag var på Mohamed Omars sida under demonstrationen. Jag vill tacka dig för en balanserad beskrivning av det hela.

Björn Nilsson sa...

Även om det skulle ha varit en kalkyl från al-Qudskommitten att det här skulle hända är vi väl ändå ense om att det är inget barnen skall drabbas av hoppas jag? Står det barn i vägen kastar man ingenting, även om det är någon som ställt dit barnen.

De iranska monarkisterna spelade samma fula sabotageroll i Stockholm som AFA gjorde under Palestinademonstrationen i Malmö.

Ismael sa...

Först vill jag tacka björn för vad han har skrivit om demonstrationen, jag demonstrerade mot sionismen.
2) vi som brukar ha demonstrationer har alltid haft den sedan över 20 år tillbaka, vi har alltid haft barn. vi trodde aldrig att polisen skulle låta det som hände, hända. jag hade mina två barn med mig VARFÖR? Santiago?? är det för att få¨folk och tycka synd om oss? för att mina barn skulle användas för att islamisterna skulle tjäna på det?
snälla var är din logik??

3) se på våra plakat och tal bilder finns spridda över nätet..vi hade kommit dit för att protestera mot sionismen men överraskades av exiliranier och liknande. flera barn blev träffade, de flesta blev träffade av ägg, till och med polisen träffades. vad var vårt svar? vi fortsatte skriva krossa krossa krossa sionismen.
jag önskar att alla som kritiserades oss var lika hederliga som Björn

Björn Nilsson sa...

Tack, jag gör så gott jag kan, och jag är mest ledsen över att den grundläggande frågan om Palestina har kommit bort. Jag är kritisk mot Mohamed Omar och hans konstiga "vänner", jag är kritisk mot exiliranierna varav många verkade väldigt otrevliga, jag tycker inte om den nuvarande regimen i Iran, men i grunden är jag mest ledsen för att terrorn mot palestinierna aldrig tar slut.

Leif Erlingsson sa...

Jag berättade om denna motdemonstration och vad den gjort för en vän från Skåne, som blev mycket förvånad att något sådant här kunde hända i Sverige. Så jag tror vi måste vara försiktiga med kritiken för att ta med barn. För om man inte själv har sett exiliranierna på nära håll, eller ens insett att de skulle kunna vara på plats - så är det inte rimligt att kräva att demonstranterna skulle kunnat förutse våldsutbrotten. Andra solidaritetsdemonstrationer har varit mycket trevliga, varför skulle man förvänta att den här blev annorlunda?

Sedan kanske jag själv skulle fattat, om jag känt till att exiliranierna skulle vara inblandade. Jag stötte nämligen på dem och Gudmundson i Konserthuset 2007-09-18 i samband med hysterin kring Lars Vilks rondellhund. Min rapport från det finns på http://uuaaradio.blogspot.com/2007/09/lars-vilks-expressen-och-den-virtuelle_19.html. Denna kväll lärde mig vilka exiliranierna är - och att inte ta pajasen Gudmundson på allvar, han var där och spelade apa (om hur hemska och skrämmande muslimerna skulle vara). Men som sagt, hur många andra har denna erfarenhet? Och hur skulle man kunnat förutse exiliraniernas inblandning om man inte ingår i deras nätverk?

Ismael sa...

som tacksamhet för din ärlighet ville jag översätta: "vad du ville få översatt: kan någon gissa vad det betydde när iranierna skrek något som lät som "månso e gånso" ...."
de sa "mozdor bro gomsho"
mozdor betyder agent som tjänar tyranni. bro=gå gomsho= försvinn de menade att vi demonstranter tjänar tyranni.
sedan sa de: mulla bro gomsho alltså shejker försvinn och det är ren kränkning mot islam och muslimer.

av de sorliga rasistiska slagorden: ne gaze ne lobnan janem fadaieh Iran= Varken Gaza eller Libanon jag offrar mig för iran. de menar med andra ord att man inte skall offra ngt för Gaza eller Libanon och skall istället offra sig för Iran.

Björn Nilsson sa...

Tack Ismael. Jag bara undrar om de där människorna verkligen vill offra något, och särskilt inte livet, för Iran. En del verkade vara galna fanatiker, men de flesta föredrar nog att någon annan offrar livet för deras skull, så att de kan åka hem och bli överklass igen.

Nej, nu skulle jag vilja tänka på något annat än den där otrevliga dagen vid Sergels torg!

Omar sa...

Shahanhängare försöker misshandla en pro-palestinsk Qudsdemonstrant:

http://www.youtube.com/watch?v=1d6ldrt_tL4