söndag 13 september 2009

Italienska minor smäller högt i Afghanistan

Hut går hem, kan man säga. Nyligen sprängdes några NATO-knektar av vägen i Afghanistan. Sedvanligt vilt skjutande följde. Det har hänt förut och lär hända igen. Vägbomber har blivit ett av motståndsfolkets viktigaste vapen.

Men då är frågan: varifrån kommer vägbomberna? Eftersom USA är inblandat riktas anklagelserna inte mot de som fixar fram bomberna utan mot någon som det kan vara politiskt lämpligt att anklaga. Eftersom man är ovän med Iran anklagas givetvis iranierna för att leverera minor till de afghaner som iranierna tycker riktigt illa om.

Men hur ligger det till egentligen? Asia Times skriver om det. Italienska stridsvagnsminor som under åttiotalet levererades av amerikanerna till antisovjetiska gerillagrupper i Afghanistan har inte bara försvunnit rätt ut i luften. Många finns kvar och dagens motståndsgrupper har fått tag på dem. Och viss teknisk nivå har man tydligen, för det går att bygga ihop flera små minor till en storladdning som ledigt blåser bort ockupanternas pansrade fordon.

Det är väl som vanligt: gerillans viktigaste leverantör av vapen är den fiende man bekämpar. Man kan ju dessutom säga att amerikanerna följer den amerikanska mentaliteten att inte se hela bilden. De begrep aldrig, eller vägrade att inse, att de afghanska gerillakämpar som man beväpnade mot Sovjet kunde bli något helt annat vid ett senare tillfälle.

Inga kommentarer: