lördag 19 september 2009

Det glömda valet - men är det helt oväsentligt?


Ett himmelskt höstljus strömmar ner över församlingskyrkan

Jag har skojat något om morgondagens kyrkoval här och här. Det brukar kallas "det glömda valet", för att inte mer än tiondelen drygt av de röstberättigade brukar rösta. Det var visst klagomål att Mona Sahlin åker på någon fest i Spanien i stället för att kämpa för socialdemokraterna i kyrkovalet, men jag tror inte den kritiken kommer att få särskilt stor verkan. Möjligen bland mentalt otillräkneliga sossehatare då?

Men är valet helt bortkastat? Vi kan väl säga att till skillnad mot EU-valet så är det i alla fall inget negativt och folkfientligt val. Vad det gäller EU så finns ju misstanken att det egentligen mest handlar om att eliten i Sverige vill befria sig från otrevligt demokratiskt inflytande från det svenska folket, och då är det bra att försöka få över så mycket makt som möjligt till någon plats utanför Sverige och utanför folkets kontroll. Så är det inte med kyrkovalet. Kyrkan finns här och kommer inte att genomföra någon "outsourcing".

Jag har svårt att se något negativt med kyrkovalet. Det kan bero av att svenska kyrkan numera är ett fristående samfund som inte har mycket makt (från att tidigare ha varit en statskyrka vars eventuella makt bestämdes av staten). Nu kan kyrkan mest fungera som en moralisk påtryckande instans. Sedan är det frågan om detta kan vara positivt eller inte.

Månne det finns en och annan övervintrande kulturliberal som finner något att kritisera i kyrkan. Och då inom kyrkan någon övervintrande kulturkonservativ person som säger något som får kulturradikalen att veva igång. Men det verkar tröttsamt och överspelat. Jag känner inte till hur statistiken ser ut, men skulle kyrkan fungera längre utan kvinnoprästerna exempelvis?

Det är ju i själva verket så att kyrkan är en väldigt stor organisation och faktiskt en av de få stora sammanhållande krafterna vi har kvar i Sverige. (Tag värnplikten exempelvis - gradvis nedplockad och numera borta.) De flesta riksdagspartierna - eller snart kanske alla - ägnar sig åt att krypa för utländska organisationer som EU och NATO. Att svenska kyrkan på samma sätt skulle medvetet sälja ut svenska folket - är det troligt? Man kanske skulle säga åt kulturliberala kulturradikaler att hitta på något annat att angripa?

Inga kommentarer: