söndag 20 september 2009

Vinnare på al-Qudsdagen? - Israel?

Jag tog mig ner till Sergels torg för att se hur det skulle bli med al-Qudsdagen, som jag skrivit om tidigare. Tog en massa bilder, varav en del läggs upp här. Jäkla hästjobb, det gör jag inte igen i första taget! Klicka på dem om du vill se dem i större format.

Det allmänna intrycket var att den palestinsk-iranska al-Qudsdemonstrationen var lite mindre än den vad jag kunde se huvudsakligen exiliranska motdemonstrationen, och det hela blev i stort sett bara ett allmänt skrikande. Talen gick inte att höra, och många bilder som jag tog är från långt håll på grund av avspärrningarna. Det var nog tur att det fanns poliskedjor, annars hade det väl blivit slagsmål. Många verkade väldigt aggressiva, och det kändes inte så trevligt. Vid ett tillfälle stack jag och någon annan in armarna mellan ett par gossar som höll på att braka ihop, och jag knuffade till en som kastade någonting.

Och vilken nytta hade de som borde ha varit demonstrationens kärna av det här - palestinierna? Inte så mycket tror jag, det här blev åtminstone en lågvinst till israelerna igen.Företrädare för ännu en av dessa dubiösa färgrevolutioner?
Rättvisepartiet Socialisterna (trotskister) var på plats med röda fanor. Tror det fanns iranska kommunister där också.En knuten näve är ett klart budskap
Någon slag mulla-karikatyr

Suddig bild, men bättre blir det inte med min fickkamera. Här kommer al-Qudsdemonstrationens tät nedför trapporna till Sergels torg
Detta "livade" upp stämningen bland motdemonstranterna
Rampen från Drottninggatan ned mot torget var avspärrad. De som försökte klättra upp där fick klättra tillbaka igen.
Suddigt, som sagt, men det ser ut som Mohamed Omar försöker säga något. Men det var inte mycket som hördes i oväsendet. Notera kvinnan som försöker gå ner med en barnvagn alldeles bredvid. Det fanns en del barn i demonstrationen. Jag tycker inte de borde ha varit där, i den tidvis ganska otäck stämning som rådde.
Det stavas Message, irankoling! I bakgrunden Hetzbollahs gula flagga. Av någon anledning gastade iranierna slagord mot Hetzbollah hela tiden. Undrar vilka de där iranierna var egentligen - det fanns ju flaggor från shahtiden där bland annat.
Mot Drottninggatan hade polisen byggt något som påminde om en vagnborg för att hålla tillbaka eventuella inbrytningar från det hållet.
Det var svårt i kaoset att uppfatta vad som hände på talartribunen. Ibland var den här flickan uppe och ropade slagord. En stor del av det hela gick ut på att ropa slagord. Om det inte går att föra meningsfull konversationen kan man lika gärna skrika slagord mot varandra. Undrar om den urgamla konflikten mellan araber och perser finns i bakgrunden också.
Nix, det är inte solen därborta, det är en stor bild av Klippmoskén i Jerusalem som bärs nedför trappan. al-Quds är det arabiska namnet för Jerusalem. Tre religioner skandaliserar Jerusalem genom att påstå att den är deras heliga stad. Kanske lika bra att riva skiten?
Jag antar att det där är Mohamed Omar och demonstrationsledningen. Någon verkade hålla en muslimsk bön. Jag undrar om det tillhör god ton att gallskrika även då, som iranierna gjorde?

"Easy to love" - tjaaa?
Tummen ner och hat snarare!

Där har vi en bra fråga! Skall det någon gång få israeliska politiker och militärer att svara för vad de har gjort inför en opartisk domstol?
Och vem kan protestera mot detta?
"Här börjar världen". Bilden visar ungefär hur stor al-Qudsdemonstrationen var.

'

Utan kamp ingen rättvisa - men hur går det om kampen förloras?
Jo, det här klarar du att läsa. Ett otrevligt inslag med al-Qudsdemonstrationen var att bruna element var inblandade i det hela.Det handlar alltså om det milt sagt egendomliga umgänge som Mohamed Omar, här vid mikrofonen, har skaffat sig det senaste året. Undrar hur mycket han bryr sig egentligen? Jag brukar se honom som springpojke åt Israel, men varför inte springpojke åt regimen i Teheran också? Det ena kanske inte utesluter det andra, hur egendomligt det än låter.

"Hästjobb" skrev jag inledningsvis. Och här är hästskit, från polishästarna.
Demonstrationen. Där stod de och skrek åt de som stod runtomkring och skrek. Och vad kom ut av detta? - Fy fan!
På tal om brunt ... Vad hade du här att göra, Lars Wilhelmson?
"Stop killing" folk över huvud taget, kan vi väl säga!
På andra sidan gatan höll några iranier från en knasfraktion hungerstrejk.

18 kommentarer:

Saladin sa...

Tack för bilderna! Intressant att se hur det låg till. Att motdemonstranterna lyfte rojalistflaggan gör dem i mina kurdiska ögon inte ett skvatt bättre än de nuvarande fascisterna som styr Iran. Då handlar det bara om en maktkamp - vem som ska ha rätten att missbruka den för egen vinning. Det har vi gott om erfarenhet av när det kommer till det monarkistiska Iran.

Björn Nilsson sa...

Tack själv, Bananen. Intressant det där om att det var den monarkistiska flaggan, jag funderade själv på om det var shah-anhängare som var i farten. En del av dem gjorde faktiskt ett "skumt" intryck. Tack för kompletteringen!

Isak BK Aasvestad sa...

At iranier bär den för-revolutionäre flaggan betyder inte nödvändigvis att dom alla önskar Shahregimen tillbaka.

Vilket annan flagga skulle iranierna använda? Den islamiska repuplikens flagga?

Björn Nilsson sa...

De kunde väl ha plockat fram den kurdiska republikens flagga från fyrtiotalet, eller haft en "ren" duk utan monarkistiska symboler, eller låtit bli att vifta med flaggor över huvud taget. The Bananas påpekande ovan är faktiskt relevant i sammanhanget. De här människorna är emot den nuvarande regimen i Iran, men vad är de för egentligen?

Unknown sa...

1-Tack för bilderna
2- Om The Banana hade det minsta aning om irans historia , visste att det här flaggan har ingenting med monarki att göra utan tre färg och symbolen i mitten har grund i persisk befolkningens historia.(shah tidens flagga hade en krona symbol med)
3 Omar är utan tvekan en springpojke för ahmadinejad som döda/fängsla/tortyra folk med andra åsikter ingår i deras ideologi och vill sprida dess ideologi här i väst världen.De bryr sig inte om Israel- palestina konflikten.
4- Motdemonstranterna önskar att i Iran byts regimen till en regim där mänskliga rättigheter respekteras.
Jag själv var en av motdemonstranterna.

Palestinavän sa...

Men varför ska iranier demonstrera på palestiniernas dag? Och dessutom kalla sig "motdemonstranter"? Är de emot palestiniernas sak? Hur många plakat hos dessa "motdemonstranter" gav sitt stöd till palestinierna vars dag de kidnappat?

Björn Nilsson sa...

Eftersom al-Qudsdagen är ett påhitt av Khomeini tycker nog många människor att det egentligen handlar mer om Iran än Palestina. Jag tyckte Mohamed Omar ropade något om Iran och Khomeini också.

Och varför motdemonstranterna skulle skrika slagord mot en grupp i Libanon förstår jag inte, även om det fanns en Hetzbollahflagga bland demonstranterna nere på torget.

Bahlool sa...

Kurden borde inte kasta sten i glashus när han så försvarar fascistiska kurder som rensar norra Irak på allt annat än kurder. Herr Banan verkar ha glömt att de vapen som peshmerger och den träning de har, har de fått från Israel. Det finns en enda fasciststat i mellanöstern och det är Israel. Att låta ditt hat för shiaislam mörka ditt omdöme är genant för dig.

Flaggan är representativ för Shahens anhang. På hans välde och på hans mördarmaskin. Även nima skrev om bråk mellan iranierna, för att några stödjer shahen och andra är kommunister som avskyr shahen.
Bara för att Khomeini startade dagen för att påminna oss om palestiniernas kamp, så betyder inte det att det är något dåligt. Iranierna vill ha sagt något? Jättebra..lämna området och låt andra också säga sitt.
De enda som verkligen är på palestiniernas sida är just Hizbollah och Iran.
Hur många nazister eller brunskjortor fanns det på demonstrationen? Enligt deras egna reportrar var de 15 stycken. Ska det innebära att vänstern väljer störa och kämpa emot muslimernas kamp för palestina?
Jag har alltid röstat vänster men i och med denna demonstration så ändrades det.
Stackars Iran, hatat av iranier, hatat av Israel, hatat av araber och av kurder..suck.

Hamid sa...

Jag har inte mycket till övers för exiliranier som inbillar sig att Islam kom med Khomeini och uttalar sig rasistiskt om araber och kurder.

Björn Nilsson sa...

Bahlool, hur man än vänder på den här saken så slutar den med att palestinierna blir de får lida, och att andra utnyttjar deras lidande för sin egen sak. Visst är det bra att Iran stödjer palestinierna, men att driva stödet som ett shiamuslimskt projekt utplånar ju det bra som skulle kunna göras.

Och jag tror Hamid har rätt om rasism, jag hörde någon iranska som nedsättande sa att "det där är ju bara araber" om folket på Sergels torg.

Sixten Andréasson sa...

Hej, Björn, jag har denna gång en något avvikande uppfattning. I stället för att utveckla den här, hänvisas till mitt inlägg på Lindelöfs blogg.
Omar har nu lagt ut sitt tal på sin blogg. vad tycks? det var väl ett mycket bra tal?

Björn Nilsson sa...

Som framgår av ett färskare inlägg har jag i stort sett tappat humöret vad det gäller den här affären. De flesta inblandade uppträdde som idioter. MO kan stoppa upp sin koran någonstans. Exiliranierna var en jävla mobb. Palestinierna har fått en ny kniv i ryggen. MO har ställt till så att om han eller Wilhelmson säger något vettigt så är det ändå effektivt desarmerat av de dumheter de håller på med.

Santiago sa...

Precis som Mohamed Omar och hans islamistiska anhang håller på att förstöra kampen för palestiniernas sak så är jag rädd att iranska monarkister kommer att sabba för regimkritiska iranier på samma sätt. Närhelst man hör iranska monarkister uttala sig så märker man att man måste kämpa emot för att inte tappa all sympati för den iranska oppositionen precis som när man hör Mohamed Omar & co försvara palestinierna.

Sanningen är att iranska monarkister lyckligtvis utgör en minoritet av regimkritiska exiliranier i Sverige men är så högljudda att dom hörs och syns i högre grad än dom andra. Dom påminner inte så lite om chilenska pinochetistas. Kort sagt så rör det sig om högerfascistiska rasister med mindervärdeskomplex gentemot vita europeéer som inte bryr sig ett skvatt om demokrati så länge det är dom själva som får bestämma. Pahlavidynastin hade starka band till Hitler och nazismen och en rasistisk attityd mot andra mörkhyade är ett effektivt sätt för sådana människor att få känna sig lite vitare och därmed lite finare.

Men som sagt, lyckligtvis utgör dom en minoritet av exiliranska oppositionella. Den stora majoriteten exiliranier måste se till att monarkisterna inte tillåts leda kampen och för deras talan. Om det händer så riskerar sympatin för den iranska oppositionen att erodera väldigt snabbt.

Björn Nilsson sa...

Tack Sankt Jakob (Santiago). Det kanske är så att de flesta exiliranier är upptagna med sitt dagliga liv, många har rotat sig efter många år i andra länder, och inte är så intresserade eller kunniga om vad som händer i det gamla hemlandet? Och de gör inte så mycket väsen av sig, till skillnad mot de där obehagliga figurerna som jag såg i söndags.

Santiago sa...

Jag tror inte att det beror på ointresse från övriga exiliranier utan snarare att man i ren desperation mer eller mindre valt att bortse från monarkisternas åsikter så länge dom också protesterar mot mullahregimen.

Jag har själv diskuterat med andra iranier om detta och dom brukar säga att det viktigaste nu är att få bort mullorna och att dom sedan får ta upp kampen mot dom högerfascistiska monarkisterna. På sätt och vis kan jag förstå ett sådant resonemang, problemet är bara att man riskerar att göra samma ödesdigra misstag som under den islamiska revolutionen när vänstermänniskor och andra sekulära republikaner slöt upp bakom islamisterna i syfte att få bort Shahen. Argumentet var ju då också att "bara vi får bort shahen först så kan vi ta kampen mot islamisterna sen" och vi vet ju hur det slutade.

Det största problemet är dock monarkisternas väldigt starka ställning bland exiliranier i USA. Sedan är det ju också så att iranska monarkister, precis som chilenska pinochetistas, tillhör dom absolut mest välbeställda och förmögna bland iranierna vilket ju innebär att nästan samtliga privatägda satellitkanaler som sänder från LA drivs av iranska monarkister.

Det är tragiskt att se hur sant demokratiska och humanistiska iranska oppositionella alltjämt är fastklämda mellan två olika fascistiska grupperingar i form av islamister å ena sidan och monarkister å den andra. Så har tyvärr fallet varit i Iran ända sedan CIA sponsrade Shahens kupp mot Mossadeq

Björn Nilsson sa...

Jag håller med, Santiago, det är en tragisk låsning som vettigt folk råkar ut för. Jag antar att regimen i Iran och regimerna i USA och Israel lever i mer eller mindre symbios. De levererar fiendskap till varandra som en sorts gåva eller hjälpande hand. USA kan klara sig utan yttre fiender, men mullornas och sionisternas regimer är beroende av en hotfull omvärld för att kunna trycka ned det egna folket men ändå få dess stöd. Skulle trycket mot Iran i form av sanktioner och andra hot minska skulle nog teokraterna få större svårigheter att kontrollera det egna folket. Det kanske kunde minska problemet med monarkisterna också.

USA-iranierna är väl ett problem för sig. De är som alla andra exilgrupper som drömmer om att få återvända hem, allt medan åren går och de begriper allt mindre av vad som händer i det gamla hemlandet. Men pengar har de ju ,,,

Deprimerad muslim sa...

"Kanske lika bra att riva skiten?"
"MO kan stoppa upp sin koran någonstans."
Mkt respektlöst! Åtminstone respektera dina ev. muslimska besökare.

Björn Nilsson sa...

Jag har nog inte några muslimska besökare. Däremot sitter det väl någon gangstertyp i Israel och läser vad jag skriver.

Religiösa personer sätter en guddom högst utan att bry sig om yttre tecken och symboler. Personer med tvivelaktig religiös hållning har en "helig skrift". Och den kan de ...

Att "riva skiten" betyder givetvis att mangla ner alla så kallade heliga platser i Jerusalem och sparka ut alla religiösa bluffmakare från stan. Kyrkor, klagomur, moskeer.