söndag 20 september 2009

Har röstat


Att rösta i kyrkovalet är inte konstigare än att rösta i andra val. Det är kanske det som är lite konstigt? Det finns ju en ideologisk överbyggnad här som ser annorlunda ut än i vanliga politiska församlingar (även om en del politiska tokar i kommuner och riksdag uppträder som om de vore styrda av en gudomlig makt i form av Mammon).

Nåväl, nu har jag fixat det i alla fall. Genom att rösta på någon som kallas "Pyret" har eventuella röster på Sverigedemokraterna fått något lite mindre tyngd när rösterna sammanräknas. Alltid något.

Demokrati och svenska kyrkan har sämre historiska rötter än demokrati och frikyrkorna. När man studerar utvecklingen mot demokrati, mot folkligt deltagande i styrelse av landet, spelar frikyrkorna en roll, tillsammans med andra folkliga rörelser utanför den gamla maktens portar. I frikyrkor, nykterhets- och bildningsorganisationer, fackföreningar och andra organisationer lärde sig folk tala och lyssna till varandra, argumentera, organisera, skriva protokoll ... alltså demokratins praktiska grunder. I den gamla statskyrkan var det sämre. Det fanns kyrkstämmor där bönderna satt med, men ofta tog ändå prästen enväldigt beslut om vad som skulle göras eller inte göras.

Men nu finns det inga "frikyrkor" längre - alternativt kan man säga att alla kyrkliga samfund är frikyrkor i och med att statskyrkan avskaffats. Och därmed blir även demokratin i vår gamla svenska kyrka viktigare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt min uppfattning borde kyrkovalet avskaffas eftersom kyrkan skall var skiljd från staten.
Dessutom bör all religösa (läs kristna) helgdagar avskaffas och ersättas med semesterdagar.
Låt de som villfira dessa dagar använda sin semester, låt muslimerna ta semester när ramadan och andra av deras högtider infaller.
Fullfölj separationen och visa i handling att så skett

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Mja, varje organisation har ju rätt att lägga upp sina interna procedurer. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg igår så kan det finnas några udda skäl att inte bara slänga ut kyrkan utan vidare. Det som gör det hela speciellt är ju att de rikspolitiska partierna finns även inne i kyrkan. Skulle de inte finnas där kanske saken skulle vara i ett annat läge.