tisdag 29 september 2009

Vidrig bild och vidrig politik


Den här bilden ser ju riktigt vidrig ut. Inte bara färgerna är fel, det är fel på hela rubbet. Och den där bönan i röd klänning, är inte det en före detta vänsterpartist som hoppat över och gjort karriär hos socialdemokraterna i stället, och nu verkar spana efter en ny pinne på någon annan karriärstege?

Fotot kommer från Dagens Konflikt där en kille som heter Robert Zachrisson (kallas han månne "Socker-Robert" i vardagslag?) har skrivit om vänsterförfallet. Eftersom han är sekreterare i Vänsterpartiet i Trollhättan borde detta ha viss tyngd. Men jag undrar om genierna i partiledningen bryr sig om vad småttingarna på den nivån har för synpunkter. Som den här:

... hela tiden får visionerna stryka på foten när pragmatismen får styra enbart för att passa en liten tyckarelit på ledarsidorna och tv-sofforna.

Men vem vill ha ett parti som inte vågar stå upp för sin politik, även när det blåser? DN möjligtvis men inte för medlemmarna i LO som förlorat rejält på över tjugo års högerpolitik. Tro fan att de är frustrerade när vänster och höger smälter samman till en icke-skiljbar massa som utför beställningsjobb åt topparna i samhället.


Med tanke på hur många människor som läser ledarsidor och tar intryck av dem (jag gissar att antalet är försumbart) finns det ju andra grupper som är angelägnare att vara kompis med. Det har Robert rätt i. På basnivå försöker flitiga basarbetare inom partiet vinna gehör genom daglig agitation, genom att prata med folk. Men vad har det för värde när allt detta kan störtas överända på några sekunder, om partiledningen tror att den kan ligga bättre till hos Sahlin och hennes kompisar genom att plötsligt byta politik och svika gamla principer. Vi har EU-frågan, vi har Afghanistan, vi har hela oförmågan att agera i den ekonomiska krisen.


Livligt skrattande försöker Ohly och Sahlin fixa en ny mandatperiod åt Reinfeldt. Är de riktigt friska i knoppen egentligen? Politiken behöver surpuppor som gör rätt saker vid rätt tidpunkt, inte flamsputtar och skrattande narrar.

4 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

När alliansen och och de rödgröna blir förlika varandra ser det ut från väljarnas sida att SD är det enda oppsitionen som finns kvar, är det bra ?

Björn Nilsson sa...

Tja, det är ju bra för SD i alla fall. Eller för andra som kan ta över de fält som de etablerade partierna överger.

Lasse Strömberg sa...

Det viktiga är riktningen. Man kan inte stoppa och vända en supertanker på en femöring, men det är rätt lätt att ändra kurs några grader åt vänster, som så småningom ökar och ökar och ökar...

Rätt kurs är det viktiga!

Problemet är att folket röstat fram en kurs som bestäms av EU, hur man ska lösa det problemet på kort sikt begriper jag faktiskt inte. På lång sikt måste antingen EU byta kurs eller Sverige måste ut ur eländet. Det kommer dock att ta tid vilket vi än väljer.

Björn Nilsson sa...

Supertanker-liknelsen stämmer ibland, men ibland kommer det också snabba och explosiva förändringar. Tankern havererar och sjunker, och besättningen flyr i livbåtar. Något sådant kan hända i EU, bygget är knappast stabilt. Några länder i EU var nog på väg mot konkurs under pågående kris. Nästa gång kanske de verkligen kommer till vägs ände och faller utan att få hjälp av de andra (som är fullt upptagna med att hjälpa sig själv).