lördag 2 april 2011

Vad man kan göra med kackerlackor

Jag hade för ett tag sedan en diskussion angående upplopp i förorterna. Som bekant är det en hel del sociala problem i vissa områden, exempelvis med uselt underhållna lägenheter. Uttrycket "slumlorder" är lämplig etikett för vissa människor som äger hus där. Ren jäkla vanskötsel inriktad på maximal vinst, med andra ord. Ohyra och mögel. Nåväl, jag framhöll som min ståndpunkt (i egenskap av "grumpy old man" = sur gubbe) att det vore bättre om de missnöjda ungdomarna gjorde aktioner som riktade sig direkt mot slumbolagen än att leka kravall, kasta en del saker och tända eld på andra saker bara för att visa missnöje i största allmänhet. Vill man uppnå verkliga resultat måste man vara konkret och precis och rikta ilskan åt rätt håll. Man skulle ju exempelvis kunna samla ihop mögel och kackerlackor och lämna dem till bostadsbolaget i en kartong. Gärna under viss medieuppmärksamhet.

Men - som av en slump som så ofta händer när man tittar runt på nätet - stötte jag på det här. OK, det som beskrivs är naturligtvis kriminellt i något avseende (kan det rubriceras som "ofredande" och/eller "hemfridsbrott"?), men får betraktas som mindre allvarligt ur mänsklig moralisk synpunkt än det som slumlorderna gör. Fast då krävs det ju att man har en mänsklig moralisk synpunkt för egen del, vilket i det här sammanhanget kan likställas med en klasståndpunkt som ogillar slumlorder. Den formella borgerliga Svea Rikes (ibland kallas Svea Rikas) Lag ser det nog på annat sätt, men som bekant kan opinioner påverka såväl hur lagarna skrivs som hur de tillämpas.

Vad det var jag egentligen var ute efter när jag fann det där? - Jag plockade upp de få anarkistsidor jag kände till för att se om det fanns några anarko-synpunkter på Libyen (men det var inte mycket).

7 kommentarer:

martin sa...

Tja, det är faktiskt så att jag känner mig mer anarkistisk nu för tiden.

Internet har gjort ordet värdelöst, i dessa dagar är handling den enda valutan.

/lasse sa...

Det är inte bara de relativt dåliga förhållandena i förorten, det är massarbetslösheten och de dåliga framtidsutsikterna som är det värsta. Människor måste ha hopp om en bättre framtid annars blir livet meningslöst.

Upplopp och kravaller är inte politiskt medvetet och är mest självdestruktivt, de gör deras egna bostadsområden ännu sämre. Men problemet är att vi för länge sedan passerat stadiet där ”välkammade” politiska aktioner har någon betydelse, vem är det de ska påverka med välkammade aktioner? Med stenhårt politiskt propagandistisk vinklad borgerlig media lär de få mer uppmärksamhet med sådant som slår mot dem själva.

Problemet är egentligen inte en del rebelliska kravaller ungdomar har alltid gjort sådant, problemet är att det är de lydiga smilfinkarna som blir politiker.

V och Ohly sålde sin skäl för en plats vidköttgrytorna. Nu har det gamla arbetarpartiet utsett nya ledare som påminner om gamla sortens beg. bilhandlare med kontoret på fickan som ska prata upp den gamla rishögen och försöka sälja den till intet ont anande medborgare.

Frågan blir vem folk helst skulle köpa beg. bil av, Reinfeldt/Borg eller Juhollt/Waidelich? om jag ska vara ärlig skulle jag nog ana ugglor i mossen med vem som helst av dessa som lovade att det upputsade gamla skrället hade sina mesta och bästa mil framför sig.

Björn Nilsson sa...

SD-arna uppskattar väl förortskravaller som ger mer vatten på deras kvarn. Och slumlorder och andra som slipper bli direkta måltavlor för eländet de själva profiterar på. Annars finns det inte mycket positivt, särskilt inte med politikerna. Att förvandla vissa förorter till någon sorts ekonomiska frizoner lär inte stoppa förslumningen.

Hannu Komulainen sa...

martin, jag förstår inte riktigt vad du menar med "Internet har gjort ordet värdelöst, i dessa dagar är handling den enda valutan." På vilket sätt spelar internet in i betydelsen av anarkismen?

Hannu Komulainen sa...

Det råder nog en viss brist på agitatorer och organisatörer idag. Vart tog di dära kommunisterna vägen, förresten...

Björn Nilsson sa...

De har väl inte tid att agitera, de är upptagna med sina bostadsrätter och aktiefonder och grön kapitalism och särartsfrågor och humanitära interventioner.

Nja, jag tror att det finns en del som försöker organisera i trasiga förorter i Uppsala och Malmö åtminstone.

martin sa...

Bibeln blev inte poppis i konkurrans med miljontals andra texter.

Öppna truten och du får känna på ekonomiska sanktioner, bidrar nog till bristen. Folk måste leva också.