söndag 6 januari 2013

al-Jaziras rykte sjunker

Ta en titt på den här länken. Den handlar om den tidigare så välrenommerade TV-kanalen al-Jazira som nu anklagas för att vara ett organ för Muslimska brödraskapet och Qatars härskare. Därav följer bland annat skum och vinklad journalistik vad det gäller Syrien. Ett antal journalister har tröttnat och hoppat av. - Jag hittade länken hos den intressanta Arabist-bloggen.

För övrigt hade morgonbladen rubriker om Syrien i dag: det skulle vara en rebelloffensiv på gång samtidigt som presidenten håller tal. Vad hade man gjort då? - Som det såg ut skjutit några granater mot en (icke använd?) flygbas.

1 kommentar:

Anders Romelsjö sa...

Bedömningen är nog riktig. Al Jazeera finansieras av den diktatoriska monarken av Qatar, emiren shejk Hama bin Khlifa Al Thani. Iakttagare har noterat att Al Jazeera aldrig nämner att den enorma flygbasen för USA:s centrala kommande ligger i Qatar och att 94 % av arbetsstyrkan i Qatar består av immigranter som väsentligen saknar rättigheter på arbetsmarknaden. (Sara Flounders. Syria and US Imperialism, 6/5 2011. (http://www.globalresearch.ca/indexphp?contextva&aid=24659). Ett uttryck för Al Jazeeras vinklade rapportering är att Ben Jeddo, dess chef för nyhetsrapporteringen och chef för Beirutkontoret avgick i protest mot Al Jazeeras rapportering som innebar en ”förtalskampanj mot Syriens regering, som gjort att Al Jazeera blivit en ”propagandamaskin” (”propaganda outlet”). Qatar samarbetar nära med USA:s utrikesdepartement i interventionen i Syrien.