fredag 11 januari 2013

Mao lever kvarDet här fotot förbryllar mig. Det illustrerar en artikel i Asia Times om en strejk bland kinesiska journalister mot censur. Jag förstår inte texten på banderollerna eller plakaten, mannen i förgrunden bär förmodligen den kinesiska flaggan men det syns inte tydligt att det är den. Vad det gäller fotografierna av mannen i blågrå jacka i bakgrunden är det inget tvivel: gamle ordföranden Mao. Om man följer den linje som anbefalls av den västerländska censuren borde det vara ett absolut nej-nej att demonstrera för större pressfrihet samtidigt som man visar bilder av Mao. Men följer de kinesiska journalisterna den linjen? Eller avser fotot någon annan händelse?

[Tillägg 12 januari: bilden ovan avser förmodligen motdemonstranter mot de strejkande journalisterna. En liknande bild, med porträtten av Mao och killen med flaggan ur annan vinkel, finns här. Det sägs uttryckligen där: Leftwing demonstrators stage a counter-protest against supporters of the Southern Weekly newspaper in Guangzhou.]

När bråket mellan Kina och Japan om några öar i Sydkinesiska sjön blev akut förra året var det demonstrationer i Kina, och där bars minsann den gamle ordförandens bild. Han sågs nog som mannen som såg till att Kina blev en respekterad makt igen, ett land som man inte sparkar omkring hur som helst.

I Asia Times finns en annan, ganska lång artikel som försvarar och förklarar Mao Zedongs historiska betydelse.  Egentligen rör det sig om ett inlägg till något som heter "The First Annual Conference on Mao Zedong - January 1, 2013." Värd att läsa och fundera över.

Författaren är en hongkongkines, Henry C K Liu som utbildats vid Harvarduniversitet i USA. Som professor har han sysslat med stads- och regionutveckling och är nu ordförande för en privat investmentgrupp i New York. Det verkar inte vara någon som man i första hand tänker sig skall berömma Mao, men det gör han. Till och med Kulturrevolutionen ser han som något att upprepa, men då utan fraktionsstrider. Och det var väl ungefär vad Mao tänkte själv. Ungefär samma målgrupper finns kvar att bekämpa idag som Mao stred emot: godsägarna är moderna landexploatörer, även de gamla comprador-kapitalisterna som tjänade utlandets intressen finns kvar i modern version. Dessa grupper vill nog att Mao försvinner, men hans minne lever kvar och det torde partiledningen vara mycket klar över!


2 kommentarer:

Anonym sa...

"Eller avser fotot någon annan händelse?" Fotot föreställer en motdemonstration som hölls en bit bort. Motdemonstranterna stödde myndigheternas stängning av tidningen men motsatte sig att deras egna publikationer också stoppats. Källa: Rapport eller Aktuellt från för några dagar sedan.

Lars Johansson

Björn Nilsson sa...

Jo, jag gjorde ett tillägg om det tidigare idag, men tack för kompletteringen!