onsdag 9 januari 2013

Olyckor i rad för Malawi

Klipp från en rapport från nyhetsbyrån IRIN:
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde urged Malawians to stick with tough economic reforms during a recent three-day visit to the country, but measures recommended by the Fund and implemented by President Joyce Banda have been deeply unpopular with many citizens who can no longer afford basic goods and services.
Dåliga skördar flera år i rad, inflation, devalvering, människor som inte längre har råd med grundläggande varor och tjänster, hunger hotar - och dessutom Internationella Valutafonden som kräver "reformer". Den ena olyckan efter den andra drabbar lilla Malawi i centrala Afrika. Alla bör veta att numera betyder "reformer" försämringar, och dessutom försämringar som i första hand drabbar de som har minst marginaler. Men fru Lagarde åt säkert gott under de tre dagar hon var i Malawi och föreläste för malawierna om hur bra det blir bara de "reformerar". Hon behöver inte fundera på var maten skall tas när säcken med majs är slutäten.

Christine Lagarde. Borde sådana här människor få gå lösa? - Möjligen, men de borde inte få ha något inflytande över andra människors väl och ve!

9 kommentarer:

Knapsu sa...

Den som ordinerar svältkurer åt de svältande borde själva sättas på svältkur!

Björn Nilsson sa...

Skulle tro att madame Lagarde skulle hävda att något sådant är ett brott mot hennes anställningskontrakt! Där står det nog inget om att dela småfolkets villkor.

Jan Wiklund sa...

Märkligt nog har IMF pekat på det kontraproduktiva i att driva Grekland och Spanien till stillastående (se http://www.nytimes.com/2013/01/07/opinion/krugman-the-big-fail.html?ref=paulkrugman&_r=0). Men de hör förstås till "oss" som behöver skyddas; om den privilegierade minoriteten blir alltför liten kan ju dess makt inte bestå särskilt länge. Malawi hör defeinitivt till "dom", dom är ju bara negrer...

Björn Nilsson sa...

Malawi skall få ett nytt lån. Undrar hur mycket för mycket man redan betalat på gamla lån?

martin sa...

Den vanliga Afrikanska svältkatastrofens utveckling. Först drabbas av missväxt, sedan drabbas man av IMF, sedan kommer svälten på allvar.

Vill minnas för ett antal år sedan hur IMF tvingade en Afrikansk nation att "privatisera" sin spannmålsreserv. Sen var inte svälten långt borta.

Simsalablunder sa...

IMF ser om sina intressenters intressen. Med ett djupt skuldsatt Malawi har de första tjing på den olja som kan tänkas finna i Malawisjön.

Björn Nilsson sa...

När naturrikedomar hittas i svaga stater kan de råka riktigt illa ut.

martin sa...

Som Sverige...

Björn Nilsson sa...

Ja, gruvhanteringen är dålig - men vi slipper åtminstone svält (hoppas jag).