torsdag 10 januari 2013

Inte riktigt död, väl?

För någon tid sedan citerade jag en kommentator som inte gillade vad jag skrev om Kommunistiska Studiegruppen och andra utbrytare/utsparkade från Kommunistiska Partiet:

Ksg: konto är inte uppdaterat sedan den 21 oktober. Hela gruppen är stendöd. Skriv om något intressantare. 

Stendöd? - Tja, liket verkar röra på sig. Uppdateringar av sidan har gjorts och lokalavdelningar har bildats i Stockholm och Örebro-Karlskoga. För den som är intresserad av politisk knappologi finns det alltså intressanta saker att skriva om även vad det gäller KSG!

(Karlskoga förresten: där fann omkring 1970 en ung radikal kille - medlem i dåvarande KFML - som arbetade på Bofors och skulle ha kunnat bli en av de större arbetarledarna i Sverige om han inte dött ung.)

Vad det gäller KSG i Stockholm så tänker man studera det ledande indiska maoistpartiets (CPI(maoist)) program för arbete i städer. Det är klart att man kan lära sig en del även därifrån, men jag undrar om inte nedrivningen av det svenska samhället får hålla på ett tag till innan det börjar se ut som indisk mega-slum här. Följer man indiernas egen definition av vad man håller på med så handlar det om en nydemokratisk revolution, och detta är väl knappast något som står på dagordningen i ett gammalt industriland som Sverige? Skulle själv snarare tro att det är en del grundläggande arbeten av Marx, som det jag kallar "supercitatet" ibland, och moderna samhällsanalyser som är mer aktuella för oss i Sverige idag. - Men det kanske kommer? Vågar man hoppas att KSG utvecklas till ett intellektuellt kraftcentrum framöver, snarare än något "stendött"?

Kommunistiska Studiegruppen

Inga kommentarer: