fredag 12 oktober 2007

´De rikare blir rikare ... igen

Sveriges Radios hemsida får vi veta att "i USA blir de rikare allt rikare. 2005 fick den rikaste en-procenten av befolkningen hela 21,2 procent av inkomsterna. Det var en ökning från året innan då siffran var 19 procent.

Enligt det amerikanska skatteverket tjänade den sämst ställda halvan av befolkningen bara 12,8% av inkomsterna."

Det där är ju inget förvånande utfall av en politik som faktiskt syftar till att gynna de som redan har det gott ställt. Att den sämst ställda halvan av befolkningen får 12,8% av inkomsterna är intressant. Man kan nog gissa att det är samma halva av befolkningen som inte röstar. För vad har de att rösta på? Två partier som är i stort sett likadana (= ger f-n i den sämst ställda halvan och dess små bekymmer).

Några procent hit eller dit verkar inte göra så stor skillnad. Det gör det, i en så stor ekonomi som USA:s. Man pytsar ut pengar till folk som knappt kan göra av med dem men ser till att sådana som skulle ha omedelbar nytta av mer kontanter inte får dem. Sådant återverkar givetvis på hela ekonomin eftersom gruppen av "have-nots" är så stor medan de rika är få. Och därmed sågas hela den gren som landets ekonomi hänger på av. Sådant är inte smart, men vem har sagt att de politiker som styr USA är smarta?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det fantastiskt att man kan få veta så mycket om USA.Det är uppenbart att klassklyftorna ökar och de rika skrattar hela vägen till banken. I Nordkorea tror jag,(man får ju inte veta så mycket), att det inte går någon nöd den styrande eliten i detta klasslösa samhälle.

Björn Nilsson sa...

Nordkorea är knappast klasslöst (har de själva hävdat det i något sammanhang?) men hur de hanterar sin interna ekonomi har ingen betydelse för världsekonomin. Vad man gör internt med ekonomin i USA har ännu så länge dock stor betydelse för världens ekonomi. Det gäller att ha sinne för proportioner.