söndag 9 november 2008

"Världens äldsta tempel" (?)

Bilderna nedan kommer från Smithsonian och visar en arkeologisk sensation. Om det nu är "världens äldsta tempel" är svårt att säga. Det är kanske det äldsta som hittats hittills och det lär vara svårt att hitta äldre anläggningar av den här typen, elva tusen år gammal. Det rör sig i alla fall om många huggna och utsirade stenar som hittats i sydöstra Turkiet nära gränsen till Syrien. Platsen kallas idag på turkiska Gobeldi tepe.

Den som läst lite gammal historia vet att det här ligger i "den bördiga halvmånen", området i västra Asien där korn och vete växer vilt och där det första jordbruket uppstod. Och när folk blev bofasta jordbrukare drog det med sig keramik, hjul, tempel, städer, metallurgi, skrift etc etc. En tekniskt mer avancerad civilisation alltså.




Men de människor som skapade cirklar av huggna stenar på den här kullen var inte jordbrukare och de hade inte börjat göra keramik. De verkar ha varit jägare och samlare. Man kan läsa om utforskningen av Gobeldi tepe här. Fynden här kan kullkasta vissa grundläggande teorier om hur den mänskliga civilisationen utvecklas. Om nu detta är ett tempel så har det kommit först, och det organiserade jordbruket några hundra år senare i samma område. Omvänd ordning mot vad vi lärt oss hittills, med andra ord.



Himlens änglar? Det är några gamar (och nedtill ser det nästan ut som en skorpion). Att gamar gillar gamla matrester är bekant. I en del kulturer har man använt gamar för att hjälpa till att ta hand om avlidna nära och kära. Den avlidnen lades ut på en plattform i fria luften och hugad asätare fick komma och ta för sig. Jag har för mig att det kallas "himlabegravning" och det låter något snaskigt för oss som har en annan kulturell bakgrund.



Notera att stenarna har T-form. Som torshammare kanske? På den här stenen har man avbildat ett lejon verkar det. Lejon bör ha funnits i området ända tills det utrotades långt senare av högkulturerna. Man har inte hittat någon boplats på kullen, bara dessa många stenar (som dessutom av någon anledning grävts ned). Men det tycks finnas mänskliga ben. Månne det var en begravningsplats här, fast gamar och lejon och andra djur fick äta rent på kropparna innan skeletten lades i jorden?



Vad är detta för djur? Är det en stor ödla som får krypa nerför pelaren?




Det finns en massa kommentarer till artikeln. Jag ögnade som hastigast igenom dem och det verkar vara den vanliga blandningen av positiva utrop om hur spännande det är att få veta mer, till knäppgökar och politiska flåbusar som verkar kunna häva ur sig vad som helst.

Förhållandet att Gobeldi tepe ligger inom det nuvarande Turkiets gränser gör ju inte att turkar på något sätt har något att göra med dess tillblivelse. Eftersom turkarna kom ganska sent i historien till det som nu kallas Turkiet har de heller ingen anledning att ta åt sig äran för romerska, grekiska, hettitiska, urartiska eller andra lämningar från forntiden. Däremot var det några armenier framme och hävdade att det naturligtvis var armenier som skapat stenmonumenten på kullen, trots att det är mycket låg sannolikhet att något som kan betecknas som armenier fanns för elva tusen år sedan. Varför skulle det inte kunna vara förfäder till senare dagars semiter som var framme och byggde? Eller ett folkslag som inte finns kvar i någon form längre? När tok-nationalister ger sig in i arkeologi och historia finns det anledning att dra öronen åt sig.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sixten:
Det måste ha varit nordbor! Tänk på djur i ornamenten och ormlika snirklar. Och att det är på stenar (som våra runor!)

Björn Nilsson sa...

Nja, det där var för 11.000 år sedan, ergo 9.000 år före vår tidräknings början. Stora delar av Norden var antingen under is eller under vatten på den tiden. Däremot kan man väl tänka sig något släktskap med folk neråt Ukraina eller södra Ryssland som också petade med djurmönster.

Och så tänkte jag faktiskt på de gotländska bildstenarna när jag såg de här urgamla grejorna. Men tänk på att de gotländska "bara" är på sin höjd 1500 år gamla, eller inte ens det!

Anonym sa...

Om jag kommer ihåg rätt så har genetisk arkeologi visat att befolkningen i dagens turkiet i stor grad är besläktad med de som bodde i området under stenåldern. Däremot har den turkiska kulturen och språket inte något att göra med de som rest detta tempel (då turkarna som kultur härstammar från centralasien).

Anonym sa...

Sixten:
Skämtade. Men att det skulle vara 11 000 år gammalt? Det verkar orimligt. Långt före Egyptens pyramider. Och klippmålningarna i Sahara? Eller? Det är ju verkligen en sensation. Som får håret att resa sig på mig men också på många.

Björn Nilsson sa...

Jo, det är klart att människors genetiska arv inte har mycket, eller kanske ingenting, med språk- eller kulturbyten att göra. Delar av befolkningen i Antatolien och Levanten torde härstamma från människor som bodde där för många tusen år sedan, och under den tiden har man hunnit ändra på många saker i sitt liv. Sedan har det ju varit in- och utflyttningar av grupper också. Dagens turkar kom först på medeltiden och tog språk och kultur med sig. Men turkiska västkusten var ju till stora delar grekisk ända in på 1900-talet.

Som framgår av Smithsonian-artikeln är det här verkligen en sensation. Och den kan växa vartefter man gräver. En del av vår uppfattning om hur tidiga kulturer växer fram måste revideras, och det är ju intressant.

Samtidigt är det riktigt med frågetecken för om det är ett tempel eftersom det ju kan vara en begravningsplats också. Att kvaliteten på stenhuggeriet av figurer var så hög så här tidigt var nytt för mig.

Anonym sa...

Intressant är att när något positivt dyker upp är det många som känner sig "skyldiga"
Det är värre när något går åt skogen, då får man leta lite längre efter skyldiga

Alldeles oavsett det är utgrävningen fascinerande. Undrar var och när nästa fynd kommer
H2

Björn Nilsson sa...

Det kan ju ha funnits äldre anläggningar som är svåra att hitta idag om de exempelvis legat på ställen som översvämmades när havsnivån steg kraftigt efter senaste istiden. Det hände ju vid Svarta havet och Medelhavet. Men väldigt mycket äldre tror jag är ganska osannolikt, i alla fall inte med sådant här avancerat stenhuggeri inblandat. Man kan fundera på hur någon kommit på en sådan här konstig idé till att börja med, att göra stenmonument? Någon som käkat svampar med lite konstiga effekter på psyket?

Klippmålningarna i Sahara som Sixten nämner är 4000-5000 år yngre än det här bygget, och pyramiderna ännu yngre. Man häpnar!