torsdag 5 november 2009

Fattiga i fattiga och rika länder


Den här gentlemannen har nog inga vidare framtidsutsikter (IRIN-foto)

Nio miljoner afghaner lever på mindre än 66 US-cent per dag uppges det i en rapport som citeras av FN:s nyhetsbyrå IRIN. Och vad det gäller hälsovård, skolväsende, tillgång till elektricitet och rent vatten är det inte bättre.

När man läser rubrikerna till IRIN:s nyheter från Afghanistan (de är ofta så deprimerande att man inte vill läsa mer än så) är det en ström av olyckor som drabbar dessa människor: epidemier, torka, översvämningar, jordbävningar, klimatförändringar ... och så detta krig. "Tack vare" USA:s och NATO:s fina insatser därborta omöjliggörs civilt hjälparbete. Ockupanterna har sett till att militära och civila insatser rörs samman så att de blir omöjliga att åtskilja för afghanerna.

När man säger "omöjliga att åtskilja" antyder det att afghanerna skulle vara bakom flötet. Men så är det inte. Jag utgår från att om samma sak hände i Sverige skulle svenskarna i allmänhet ha svårt att skilja ut vad som är militärklädda militärer och militärklädda civila hjälpare, och betrakta de senare som tvivelaktiga figurer - kanske fiendeagenter. Och inte skulle svenskarna bry sig om att skilja ut elaka soldater från den värsta ockupationsmakten från mindre elaka sådana från någon hjälptrupp. Ur afghansk synpunkt är svenskarna en del av fienden. Men afghanerna är inte våra fiender. Deras fiender är våra fiender, vilket innebär att de svenska krigshetsarna - som på den senaste socialdemokratiska kongressen - är våra fiender också.




Och inte ser det ljusare ut för de här små afghanerna heller ...

En annan IRIN-artikel berättar om utdelning av matkuponger för att hjälpa afghaner i Kabul som pressas av matbrist och inflation. Mat för dagen är ett problem för dessa människor.

Och inte bara där: i det "västvänliga" Egypten uppges en tredjedel av barnen lida av undernäring. Det finns ett antal orsaker naturligtvis. Jag undrar om inte den här ganska snällt formulerade meningen säger det viktigaste: Since 1991 Egypt has embarked on economic reform programmes which have not necessarily helped the poorest in society. Nänä, dessa "reformer" var nog avsedda för andra grupper än de fattigaste i samhället. Lägg till detta korruption och ineffektiv och skurkaktig administration ... Inte underligt att det jäser i Egypten. En dag kanske det jäser över.

För att återgå till matkuponger men i ett annat land, USA. 49 procent av alla barn i detta land finns i hushåll som någon gång kommer att behöva socialhjälp i form av matkuponger.

När nästan vartannat barn i ett land som påstås vara rikt är i detta läge behöver man inte vara ett snille för att räkna ut att något är på tok. Nästan vartannat barn finns i en fattig familj och det kommer att hänga med resten av livet för de flesta. För "den amerikanska drömmen" om att komma sig upp blir alltmer omöjlig i och med att en mycket liten grupp i samhället tar hand om allt större del av vad samhället producerar. Bakgrunden till den nuvarande ekonomiska krisen finns bland annat i denna extremt ojämna inkomst- och förmögenhetsfördelning.

Det här är en klass- och en rasfråga och inte finns det några tecken på att den mordiske herrn i Vita huset tänker ta i med hårdhandskarna för att styra om resurser från dödande av de afghaner vi mötte tidigare i artikeln till att rädda landsmän undan umbäranden. Några siffror:

  • 90 percent of black children will be in a household that uses food stamps. This compares to 37 percent of white children.
  • Nearly one-quarter of all American children will be in households that use food stamps for five or more years during childhood.
  • 91 percent of children with single parents will be in a household receiving food stamps, compared to 37 percent of children in married households.
  • Looking at race, marital status and education simultaneously, children who are black and whose head of household is not married with less than 12 years of education have a cumulative percentage of residing in a food stamp household of 97 percent by age 10.

En annan artikel berättar mer om samma undersökning. Fattigdom slår mot hälsan - och har man haft dålig hälsa som barn bådar det illa för framtiden:

Children in poverty are significantly more likely to experience a range of health problems, including low birth weight, lead poisoning, asthma, mental health disorders, delayed immunization, dental problems and accidental death ... Poverty during childhood is also associated with a host of health, economic and social problems later in life.

En stat som har resurser men på ett rent kriminellt sätt slösar bort dem kommer att få betala för det senare. Man ödelägger sin egen framtid, möjligen med baktanken att det spelar ingen roll om man maler ner de egna ungarna - det går väl att importera nya senare.


6 kommentarer:

Kerstin sa...

Fast det där låter konstigt, med tanke på att nyliberaler har matat oss med helt andra "berättelser" de senaste åren, hur de flesta människorna på jorden får det allt bättre i spåren av globalisering och privatiseringar etc.
Vilken "berättelse" är den riktiga tro? Jag har mina aningar.

Björn Nilsson sa...

Har för mig att WHO rapporterat om ökad hunger det senaste året, men då tänker man väl främst på Tredje världen. Att fattigdomen ökat i USA sedan några årtionden (= under den neoliberala omvandlingen) är ingen god reklam och det talar man mindre högt om.

Jan Wiklund sa...

Det beror helt på hur man räknar. Redan Karl Polanyi påpekade i sin klassiker från 40-talet, Den stora omdaningen, hur misären kunde öka samtidigt som pengainkomsterna växte. Nämligen om en massa saker som förut varit gratis plötsligt kostade pengar.

Och det är exakt vad som har hänt. Folk har visserligen fått större inkomster - men samtidigt har det lagts avgifter på sånt som tidigare har varit gratis, som t.ex. vatten, skola och sjukvård, eller billigt, som el.

Björn Nilsson sa...

Jo, det där att det kan bli dyrarare "att betala själv" är något som skattesänkningsivrarna inte talar så högt upp.

Jan Wiklund sa...

Det är dags att tala om "avgiftstrycket" och "avgiftssamhället"!

Björn Nilsson sa...

Låter som en bra idé!