onsdag 2 december 2009

Som fega hyenor

Jag har haft patienter där Försäkringskassan har krävt heltidsarbete ett par veckan innan de har dött.


Detta säger Aina Johansson, forskare och kurator vid Karolinska universitetssjukhuset.

Vad skall man kalla detta för? Ondska? Men är det Försäkringskassans personal som är ond, eller gör den bara som "alla andra": följer givna order? Ansvaret ligger hos regeringen, en regering som mer påminner om en flock fega hyenor. Man ger sig på människor som har svårt att försvara sig. Och skulle det gå för långt och bli skandal kan man ju alltid försöka backa undan. De här utsagorna från socialförsäkringsminister Husmark Persson är ganska mystiska:

Men så svårt sjuka personer tror jag inte har arbetsförmåga, då ska de heller inte prövas mot hela arbetsmarknaden, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Om det som läkarna berättar stämmer, har Försäkringskassan gått för långt i sådana fall?

– Jag har ingen uppfattning om det och får heller inte ha det. Jag kan bara konstatera att är man så svårt sjuk att man inte har arbetsförmåga ska man inte prövas mot hela arbetsmarkanden.

Hela arbetsmarknaden. Vilken arbetsmarknad skall man prövas mot om man inte har arbetsförmåga? Varför skall svårt sjuka människor piskas in i det sista? Människan säger ju rent ut att folk som inte kan arbeta ändå skall jagas iväg för att söka jobb som alla förstår inte finns. Vem anställer en nedgången cancerpatient som kanske dör om några månader? Vad vill man uppnå med detta? Det är inget annat än en flock hyenor dessa personer i regeringen, och det inkluderar kristdemokraterna som man trodde skulle uppföra sig bättre. Eller ingår inte svåra sjukdomar i de olyckor som kan drabba "verklighetens folk"? - Jag undrar hur många av Alliansens väljare som verkligen ställer upp på de här fasonerna!

5 kommentarer:

Knapsu sa...

Personligen så tycker jag nog att epitetet "fega hyenor" är helt adekvat när det gäller den nuvarande regeringen.

Även om han Fredrik är en orm!

Lasse Strömberg sa...

Vi får hoppas att de som drabbas är de som röstade på alliansregeringen. Som Göran Hägg påpekade i sin bok "Välfärdsåren" så röstar folk mot sina egna intressen. Så jag är inte förvånad.

Sixten Andréasson sa...

Jag o andra omkring mig önskar innerligt att Husmark Persson själv ska drabbas av cancer!

Björn Nilsson sa...

Tyvärr är det nog människor som har det dåligt ställt generellt som drabbas hårdast. Rikingar som har svår cancer behöver nog inte springa och söka jobb samtidigt som cancern så att säga håller på att avsluta sitt jobb.

Vad är det för opposition vi har? Varför har man inte redan gått ut och krävt Husmark Perssons huvud på ett fat? För att Sahlin tycker att det här är OK kanske?

Björn Nilsson sa...

Jag tycker det är läskigt att önska sjukdomar på folk, men jag förstår den pedagogiska tanken: Den som begår en ond handling skall själv drabbas av något ont. Eftersom det inte är verklig brist på resurser som orsakat det här utan en hysterisk politik för att sänka skatterna för de rika (en politik som ur nationalekonomisk synpunkt bör vara helt utdömd) kan man tala om en otäck kombination av dumhet och ondska. Och den bör inte bli opåtalad och obestraffad.