onsdag 30 december 2009

Vart tog Ulfstrand vägen då?


Det kryllade av läsarkommentarer, jag tittade bara på de första, men redan där var det några stycken som inte alls ville säga "stå på dig" utan snarare var mer eller mindre kritiska.


Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har utsett Staffan Ulfstrand, pensionerad professor i ekologisk zoologi, till årets folkbildare. Motiveringen kan man läsa här. Som extra bonus till äran utgår 25 000 kronor. Men det väcker vad jag ser ingen större uppmärksamhet, utom på Lindenfors blogg där jag först såg nyheten igår kväll.

Istället har protester mött utnämningen av årets förvillare. Föreningen gillar inte vissa företeelser som figurerar under mer eller mindre vetenskaplig dräkt och då kan man klämma till med en förvillarstämpel. Något penningpris utgår inte, den utsedde får nöja sig med "äran".

Aftonlövet skriver bara om årets "förvillare", nämligen doktor Annika Dahlqvist. Det kanske beror av att tidningens vetenskapliga profil inte är så hög. Har man någon kompetent vetenskapsredaktör? Hoppas att man kompenserar genom att ge Ulfstrands zoologi några helsidor utan konstiga "journalistiska" vinklingar.

Jag noterar en för och en emot bland bloggar jag ofta läser. Motvallsbloggen är starkt emot förvillarpriset till Dahlqvist. En annan blogg som är mot, nämligen Motbilder, är däremot för priset. Båda har sina argument. Jag känner mig inte så insatt i frågan att jag vill döma själv.

Hos en bloggare som samtidigt råkar vara svensk mayaforskare och därmed djupt fientlig till skumma tolkningar av vad mayanerna någon gång eventuellt tänkt och sagt, och hur detta kan kopplas till universums utveckling och liknande småplock, presenteras namnet på en alternativ förvillare. Om inget händer vid julen 2012 kanske alla 2012-knäppisar kan få priset kollektivt? "Bra jobbat, men det råkade bli fel, he he ..."

Men, för att återgå där jag började: det tycks som om hälsan tiger still. Ingen skriver om Ulfstrands viktiga arbete för att sprida lärdomar om zoologin och ekologin. Och det tycker jag är tråkigt.

Förresten, den som vill veta mer om VoF kan ju gå in på hemsidan och läsa äldre nummer av deras tidning. Uppgörelser med pseudovetenskap kan ibland tas som ren underhållning. Mer underhållande än spöken, UFO och siare på Aftonbladets sidor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gäller Calleman som förvillare kan han avslöjas redan den 28 oktober 2011. Han anser att den s.k. 13 baktuncykeln slutar då. Det är han tämligen ensam om, alla andra tror det är 21 eller 23 december 2012.

Björn Nilsson sa...

Tack för kompletteringen. Då kan Callemannen alltså vara rätt säker på att inte behöva trängas med andra på prispallen!

Kerstin sa...

Men nu har jag skrivit ett par rader om Ulfstrand också.