tisdag 22 december 2009

Murar över och under jord


Att de tre vise männen (eller hur många de nu var, och om det möjligen var "tre helga konungar" eller något annat eller om de inte fanns alls) skulle ha svårt att ta sig fram till Bethlehem för att hylla Jesusbarnet är solklart: de hade aldrig kunnat ta sig förbi den israeliska muren och de israeliska vägspärrarna. Detta är en mur ovan jord.

En mur under jord försöker USA:s och Israels lydiga vasallstat Egypten bygga genom att driva ner metallbjälkar i marken vid Gazas gräns. Jag hörde på radion nyss att ett antal internationella hjälporganisationer klagade över att det skulle ta femhundra år att återuppbygga Gaza med den takt som gods nu kan tas in till området. Det vet ju israelerna och agerar därefter. Gaza skall göras obeboeligt. Med en underjordisk mur skall införsel av varor stoppas.

Men smugglarna vid gränsen uppges inte vara särskilt oroliga. Minimidjupet för deras tunnlar är 20 meter, och de kan gräva 40 om så krävs säger en av dem. Min reflexion är att ju djupare tunnlarna grävs, desto svårare måste det vara för israeliskt bombflyg att slå ut dem.(Bilden från The Arabist)


Annars borde väl israellobbyn vara lite tystare idag, när nya rapporter om organstölder kommer fram. (Att den skulle be om ursäkt för sina förlöpningar får man nog betrakta som uteslutet.) Anklagelserna närmar sig själva den israeliska armén - "världens mest moraliska". Det finns stora gangsters och det finns små, och i det avseendet får israelerna börja tänka efter. De kan inte stå ensamma mot HELA världen men har uppfört sig som om man kan göra det. I förhållande till HELA världen är man en samling småskurkar även om man regionalt är den stora busen. Vem kommer att skydda de israeliska ledarna den dag USA:s stöd börjar svikta? Israelerna själva har ju visat att de inte förtjänar stöd. Deras ledare bör vara medvetna om det. De slog inte ner extremistflygeln bland "bosättarna", de utnyttjade den i stället. Och det kommer att straffa sig.

För övrigt: har det inte varit tyst tidigare? Vad jag minns från min ungdom var att Israels stora trumfkort var att palestinierna frivilligt hade flytt efter uppmaningar från arabiska radiostationer. Det var inte alls för att folk var rädda för terror. Sedan fick någon för sig att lyssna igenom inspelningar av arabisk radio som BBC och Voice of America gjort, och då hittade man inga sådana uppmaningar - snarare motsatsen. Det anfall som arabstaterna sades ha gjort mot Israel 1948 bör snarare ses som ett tidigt fall av "humanitär intervention", ett försök att få stopp på folkfördrivningen. Men det avslöjandet förbigicks med tystnad.

3 kommentarer:

torberg sa...

Det finns en bra och ganska nyutgiven bok om Nakban, den etniska rensningen av stora delar av dåtidens Palestina, av den israeliske historikern Ilan Pappe. Karneval förlag. Bokens redovisning av de sorgliga händelserna med massakrer på civila araber och fördrivningar av hela byar gör att Israels legitimitet som stat fullständigt skjuts i sank. Den borde varje sionist läsa. Vi andra också. Ett skammens dokument som allför få känner detaljerna av.

Björn Nilsson sa...

Det är så dj-a deprimerande med gapet mellan "israelvännernas" och sionisternas historier och historien om vad som verkligen hände att jag har svårt att gå in på frågan. Det verkar som om "lögnaktig självgod fräckhet" och "sionism" är synonymer. Avslöjas en lögn rycker man bara på axlarna och kommer med en ny, allt medan "israelvännerna" bara låtsas som om ingenting hänt. Ynkligt!

torberg sa...

Oj då ! Jag glömde uppge titeln på Ilan Pappes mycket läsvärda bok: "Den etniska rensningen av Palestina".