onsdag 30 december 2009

Varför avslöjas detonator-förfalskningen?

"Varför just nu" och "vilket syfte egentligen?" är bra källkritiska frågor att ställa. Nu kommer det fram uppgifter från en man som verkar ganska trovärdig (han har gjort liknande saker förr och haft rätt) om att "Irans ritningar till en detonator för kärnvapen" i själva verket är en israelisk förfalskning. Israelerna har ju atombomber själva, så de kan ju bara plocka en ritning ur arkivet antar jag.

Avslöjandet kan vara verket av en enskild man, men det kan ju också vara en tänkande grupp som försöker sätta en käpp i hjulet för krigspartiet i Israel och USA. Möjligen också ett försök att slå in nya kilar mellan Israel och USA. För falska papper från Israel kan ju knappast tas som orsak för att börja krig när/om de avslöjas som falska innan kriget drar igång.

Och vilka har egentligen något att vinna på att israeliska bombplan drar in över Iran? Det förefaller i stort sett bara vara två parter: de härskande grupperna i just Israel och Iran. Israelerna vill ha en omvärld i kaos som man tror kan kontrollera, fast man ju åkte på pumpen i Libanon för ett par år sedan. Och när första bomben faller över Iran kan vi nog säga ajöss till oppositionen där. Alla kommer att ställa upp till landets försvar. Terrorbombningar brukar få det resultatet.

Alla andra kommer i varierande grad att förlora. Om vi tar en detalj som sannerligen inte är liten i det här sammanhanget så råkar en stor del av världens oljetrafik passera nära Irans kust. Och jag tvivlar på att USA kan garantera att hålla Hormuzsundet öppet om iranierna beslutar sig för att stänga av tankertrafiken. Det skulle kräva en omfattande insats av marktrupper - och de trupperna har inte USA. Ett faktum som torde vara välkänt inom landets underrättelse- och utrikestjänster.

Stängs oljekranen av i Hormuzsundet (eller om det kommer ett trovärdigt hot om avstängning, det räcker) finns en uppenbar risk att världsekonomin dyker just när det syns tecken på återhämtning, och det tvivlar jag på att så många regeringar och deras folk världen runt är intresserade av. Därför finns det anledning att säga att "ja, det är bra att förfalskningar avslöjas innan de släpas iväg som bevis till FN:s säkerhetsråd, men det vore ju kul att veta om det finns en historia bakom historien också".

4 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Björn,för ovanlighetens skull kan jag inte hålla med dig. Tycker du trasslar till det väl mycket. Tror att det klarnar.

Björn Nilsson sa...

Det kan vara min historikerinstinkt som slog till, inget att ta så allvarligt:-)

Gott nytt år förresten!

Pierre Gilly sa...

Sånt här kommer väll lättare fram när de som bestämmer är oense. Dessutom så behandlades många CIA anställda så illa under Bush (en massa kompetent folk sa upp sig) så man kanske inte ska vara helt chockad över att det läcks allt mer.

Björn Nilsson sa...

Jo. att det finns "sprickor i muren" får man ju räkna med. Många har nog en räkning de vill göra upp på grund av gamla oförrätter. Man kanske får lägga ihop ett antal delförklaringar som handlar om olika saker för att komma fram till det här senaste avslöjandet. Leder det till att krigspartiet tappar trovärdighet är det bra oavsett vad som ligger bakom. Men jag är ju nyfiken i alla fall ...