onsdag 2 december 2009

"Tydligt och bra" eller "Obamas dundermiss"?Det fanns ca 32.000 amerikanska soldater i landet när Obama blev president – nästa sommar kommer den siffran att ligga kring ca 100.000.


Sålunda skrev Carl Bildt på sin blogg tidigare idag. Tydlig och bra linje är Bildts recension av Obamas senaste tal om mer trupper till det arma Afghanistan. Det tydliga är inte alltid bra och vice versa. Mer utländska trupper binds i ett inbördeskrig där utlänningarna backar upp den mest korrupta parten. Ett land där det inte finns så mycket att bomba i skall lik förbaskat bombas några gånger till.

Det progressiva USA skriver om "Obamas dundermiss". Om det nu är en miss och inte helt medveten och genomfalsk politik - rent jäkla bedrägeri alltså. Obama riskerar en folkstorm de närmsta dagarna tror Lennart på Progressiva. Jag har i ett inlägg från strax innan Obama vann valet pekat på en viktig grupp, Generation Information. Det är väl den gruppen av tiotals miljoner unga informationsgenier som Lennart i mycket ser som USA:s hopp och framtid. Vänder den sig bort från politiken är det illa för landet. Då är det fritt fram för mörkmännen och deras lika oupplysta kvinnor. För USA:s del vore det bättre om dessa tiotals miljoner IT-snillen inte vände politiken ryggen, utan i stället rullade Mr. Obama i tjära och fjäder och bar honom på en stång ut ur Washington.

År 2000 förutsades att USA hade 25 år på sig som supermakt. Sedan Bushregimen varit i farten några år sänktes detta till 20 år på grund av regeringens rena klantighet. Man skulle kunna tänka sig att en intelligent Obama-regim kunde minska takten i USA:s övergång från supermakt till mer normal stat, men frågan är om man inte får dra av några år till? Som det ser ut nu verkar det inte bli en lugnare övergång, utan ännu mer krig och kaos.

För övrigt är det ju andra än norrmannen Johan Galtung som förutsett USA:s nedgång. Jag har skrivit om sådana analyser här och här tidigare. Tesen om USA:s oundvikliga nedgång är så vanlig att man nästan börjar fundera på om det är något fel med den. Men jag kan inte se det. Även om USA som imperium sjunker med flaggan i topp så sjunker man lik förbaskat.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Med min begränsade information om läget i Afghanistan tycker jag beslutet att skicka in mer trupper är beklagligt. Milt sagt.

Dock är det klart att Obama redan under sin valrörelse aviserade denna åtgärd.

Karlen gör sitt bästa för att hålla sina vallöften, så den delen kan han inte kritiseras för

Björn Nilsson sa...

Vore det inte smartare att se till att löftena till människorna i USA om "change" genomfördes? Det verkar ju som om Obama systematiskt slår sönder den politiska plattform av många miljoner förändringsivriga väljare som lyfte honom upp till Vita huset.

Det är väl bara att deklarera att man vunnit i Afghanistan och dra hem trupperna. Varje soldat där kostar USA en miljon dollar per år har jag hört, och de pengarna har man inte. Hade Obama verkligen sociala ambitioner på hemmaplan så kommer de inte att kunna finansieras eftersom krigen i Asien tar alla resurser. Galenskap!

Anonym sa...

Kan bara hålla med om att pengarna skulle behövas bättre på andra ställen.

Erfarenhetsmässigt är det svårt att avsluta krig, men det vrkar som han nått till något slags avslut i Irak

H2

Björn Nilsson sa...

Så länge USA tänker behålla jättestora militärbaser i Irak lär kriget där fortsätta, om än kanske på ganska låg nivå.

Jan Wiklund sa...

Nåt som slår mig mer och mer är hur Obama påminner om Lyndon Johnson.

Johnson var, vilket man nog har glömt idag, hela sin politiska karriär en hårdför new dealer som ivrade för socialförsäkringar och bättre villkor för de fattiga. Han valdes in i senaten av Texas vänsterpopulister, en stark grupp på den tiden.

Men sen blev han president och så gick det som det gick.

Björn Nilsson sa...

Ja, det gick ju utför. "LBJ, how many kids have you killed today" som folk ropade. Det verkar som Eisenhower fick rätt om det militärindustriella komplexet och dess makt. Det kanske är detta komplex som är det riktiga USA?