måndag 7 december 2009

Ny moralisk seger för Morales - en femte international?


Det ser ut som Evo Morales kammade hem 63 procent av rösterna i det bolivianska presidentvalet. Jag har för mig att presidenter i Bolivia inte brukar sitta så länge så det här visar att det finns en stabil väljarbas. Visst finns hotet från separatister i delar av landet, och man kan undra vad yankee-imperialisterna tänker hitta på, men framtiden kanske ändå ser hopfull ut för vanligt hyggligt folk i Bolivia.

Morales fortsätter att tala om socialismen. Samma gör andra regeringar i Latinamerika, som den i Venezuela. Det kan noteras att stadsbärande partier från Bolivia, Nicaragua och Ecuador, samt en del andra organisationer från olika håll i världen (som die Linke i Tyskland) ställer upp på det venezuelanska initiativet att bilda en ny international. Grundarmötet planeras till nästa år. Det skulle bli Den Femte Internationalen. De två första internationalerna tillhörde ju Marx och Engels epok före Första världskriget, den tredje internationalen var Komintern som dominerades av Sovjet, fjärde internationalen är trotskister som i allmänhet inte haft så stor betydelse - det är på tiden att Tredje världen tar initiativet nu!

Kanske kombinationen av konstitutionella reformer och folkliga massrörelser i Latinamerika kan blir startskottet för en allmän offensiv mot den alltmer krisande kapitalismen? Undrar om mesarna i Vänsterpartiet skulle ställa upp på det här - tvivelaktigt!

Inga kommentarer: