söndag 13 december 2009

15-20 år till i Afghanistan?

For another 15 to 20 years, Afghanistan will not be able to sustain a force of that nature and capability with its own resources.

Detta rapporteras Afghanistans skumme president Karzai ha sagt till den besökande USAmerikanske krigsministern Gates. Vad betyder det? Tja, den korrupte herrn och hans familj och kumpaner kanske ser 15-20 år av inbördeskrig framför sig. Ett inbördeskrig där "det internationella samfundet" antas stödja hans fraktion. En fraktion som är så svag och avskydd att den aldrig kommer att kunna jobba upp trovärdighet och styrka. Vad den kan göra är att plundra landet så länge det går, och sedan sticka iväg när läget blir ohållbart.

Undrar vad svenska krigsentusiaster tänker om detta? De som hoppats på att trupperna skulle vara ute ur Afghanistan år 2011 kan nog känna sig blåsta. I och för sig kanske USA gör en "utvärdering" år 2011 och bestämmer sig för att vara kvar. Motståndet mot ockupanterna lär nog inte ha upphört.

Med andra ord är det tveksamt om USA kommer att rädda de svenska krigspolitikernas skinn. De måste välja - ta ett beslut om att dra sig ur oavsett vad USA säger och gör, eller hänga kvar därborta i all evighet. (Eller om man nu tänker sig en politisk omvälvning i Sverige så att krigspartiet diskrediteras och förlorar makten - det vore väl ett trevlig alternativ!)

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Och vilket parti skulle dra hem ungarna från Afghanistan tänkte du? De är väl helt överens allihop.

Björn Nilsson sa...

Ja, det är ju en bra fråga. Men med tanke på hur rakryggade våra politiker är så kommer det säkert en dag när allihop står upp och dyrt och heligt lovar att de aaaaaaalltid varit emot det där kriget, och att våra knektar skall hem med ilfart! Det gäller bara att vinden vänder så att de får något att vända kappan efter!

Kerstin sa...

USA är vinden då - förslagsvis!

Björn Nilsson sa...

Förmodligen.

Anonym sa...

Måhända Sverige har en del hintar från USA....kan gälla Saab,kan gälla Volvo.

Vad vet jag?

Men det vore väl inte första gången i så fall?

Björn Nilsson sa...

Svenska politiker flyttar väl sin lojalitet när så är lämpligt, antar jag, Ännu är USA största busen som måste åtlydas, men det behöver ju inte vara så imorgon!