måndag 28 december 2009

Värnlösa barns dag


Barnamorden i Bethlehem - målning av Giotto

Som av en händelse är den 28 december den dag som tidigare kallades "menlösa barns dag" men som sedan fått nytt namn: Värnlösa barns dag. "Menlös" på modern svenska betyder ju något annat än för några hundra år sedan, så namnet ändrades. "Värnlös" kanske gör det hela lite förståeligare.

"Som av en händelse" ... I den knappast historiskt bekräftade bibelhistorien lät konung Herodes döda alla nyfödda gossebarn i Bethlehem för att komma åt den befarade nye konkurrenten Jesus. Men han var redan borta, hans rike var inte av denna världen och skulle därmed inte ens tävla med Herodes romerska lydrike, och Jesus gudomlige fader tycks inte ha rört ett finger för att skydda barnen och deras arma föräldrar.

"Som av en händelse" var det vid den här tiden förra året som israelernas bomber regnade över det försvarslösa Gaza, över barn, vuxna, gamla. Och många döda var barn. Hur ser livet ut för de överlevande, vad händer med barn som dagligen måste leva i helvetet, vare sig de drabbades kroppsligen eller ej av det israeliska raseriet?

"Från konung Netanyahu utgick ett påbud om att alla barn i Gaza skulle ..."

6 kommentarer:

Dessa mina minsta bröder sa...

Klockrent! Bra artikel
Här är en som har noll koll:
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=6287&Itemid=28

Björn Nilsson sa...

Tack.

Men den där länken visade ju upp ett riktigt skräckkabinett!

Dessa mina minsta bröder sa...

Så att inte något missförstånd skall uppstå stöder jag givetvis inte Världen Idag och
Siewert Öholms enögdhet.

Björn Nilsson sa...

Det var glasklart redan från början. Vet inte om man skall se de där figurerna som otäcka eller ömkliga. Får de härja ett tag till finns det kanske inga kristna kvar i Bethlehem dessutom. Jag tycker det är konstigt att en del som kallar sig kristna är mer inriktade på att heja på Israel än att lägga någon solidaritet hos de kristna palestinierna.

Dessa mina minsta bröder sa...

Javisst är de ömkliga, men samtidigt otäcka för att de har så många "lärjungar" i Sverige, de har kört sitt race bland frikyrkorna i över 60 år. Jag som är kristen och som stöder de palestiniernas kamp för att även de skall få fred och frihet har svårt att bli hörd, de kristna sionisterna har ett enormt inflytande http://www.menorah-sweden.com/artiklar/reportage04nr4s38.html

Björn Nilsson sa...

Etiketten man sätter på sig själv eller andra är mindre viktig än vad man gör. Utan att vara kristen vågar jag anta att det är kärnan i berättelsen om den barmhärtiga samariten. Han fick pluspoäng trots att han tillhörde en avskydd minoritet medan stropparna i majoritetsgruppen snarare åkte på minus när de brast i barmhärtighet. Det är i alla fall min tolkning.