tisdag 29 december 2009

Att komma förbi al-Qaida

Hos The Arabist citeras en artikel som hävdar att det senaste försöket till flygplansbombning i USA knappt väckt någon uppmärksamhet i arabvärldens media. Det verkar som om de flesta helt enkelt inte bryr sig. I den mån al Qaida varit något stort är det knappast av betydelse längre. Numerärt har väl gruppen aldrig varit särskilt stor, men nu orsakar den inte något intresse hos allmänheten.

Bloggaren noterar detta och följer upp med en fråga:

... the Arabs have gotten over (never fell for?) the mystification and fetishization of al-Qaeda. Their governments now concentrate on its security element, which ultimately is partly a policing matter, partly about preventing failed states and lawless areas in the region, and in the case of Saudi Arabia about curbing tolerance for jihadism within the regime. When will the Americans follow suit?

Svaret torde vara att al-Qaidas verkliga inflytande, eller ens reella existens, torde spela väldigt liten roll. En del människor påstår sig vara inspirerade av dess ideologi och försöker spränga något, ibland dyker det upp en suddig film där någon påstås vara Osama bin Laden, stora krig förs med ursäkten att jaga den förmodligen döde Osama och hans icke existerande organisation - annars är det ingenting. (Jämför med dödstalen orsakade av trafikolyckor, HIV/AIDS. rökning, trafikolyckor etc. för att få lite mer perspektiv på hur många som dödas av terrorism i väst!)

Men namnet fungerar som "mystifiering och fetischisering" för politikerna i väst. I terroristjaktens namn kommer al-Qaida att leva vidare och frodas i väst medan gruppen glöms bort i öst, det är väl ungefär så det fungerar. Godtrogna människor går säkert på det, och att i "terrorjaktens" namn begrava demokratiska fri- och rättigheter. De borde ta itu med den terror som väst ägnar sig åt från Palestina till Pakistan i stället. Då skulle med hög sannolikhet terrorhotet minska radikalt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

al-qaida har alltid varit och är en bekväm stämpel att sätta på misstänkta personer när man vill ha en fiende.

En fiende som inte har ett namn, är svår att motivera aktioner emot.

Således har vi Afghanistan etc etc etc "in the name of Al-Quaida".

Sorgligt

Björn Nilsson sa...

Om vi tar den uttjatade frasen "... uppges ha band till al-Qaida". Vad betyder den? Att man har träffat någon som har träffat någon som ...? Har för mig att någon har påstått att det är högst sju led mellan varje människa på Jorden. I så fall kan alla sägas ha "band till al-Qaida" utan att ens veta om det.