torsdag 10 december 2009

"Gör om, gör rätt" - va?


(Har inte kärr ... samma oranga färg som USAmerikanerna har på sina fångdräkter?)


Jag undrar om inte det där utropet "gör om, gör rätt" är särskilt populärt hos vänsterpartister. Själv tycker jag det låter knasigt. Varför skall man kräva att andra partier för ens egen politik? Rimligen måste man väl tro att man själv är bäst på den egna politiken.

Det bästa man kan göra (om man nu har en egen politik som är värd att prata om) är att tala om vad man vill göra samt säga åt de sittande klåparna att försvinna så snabbt det någonsin går. Redan idag, om de har någon skam i kroppen. Det är ju inte bara den senaste skandalen med jakt på sjuka det handlar om, vi har ju exempelvis en industripolitik som ligger i ruiner milt sagt, och en massa andra saker som jag inte kommer på just nu. Har opposititionen bättre alternativ så borde den i det här läget nära nog kunna tala med regeringsauktoritet, inte tjata om att sittande regering skall ändra sin politik. Och dessutom är det viktigare att prata med väljarna än med regeringen.

Nu har det kommit en ny opinionsundersökning som säger att Alliansen ligger illa till. En intressant detalj är att socialdemokraterna i stort sett står och stampar på samma nivå, eller kanske backar litegrann (inom felmarginalen antar jag). Trots drömläge har man svårt att häva sig upp på en högre nivå än vid förra valet.

När det går dåligt för partier brukar någon svettig partisekreterare säga att "vi har inte riktigt nått ut med vår politik". Kan det i själva verket vara så att socialdemokraterna har gjort det, men denna politik har inte skapat så mycket entusiasm? Undrar vilka opinionssiffror de skulle få om Reinfeldt plötsligt meddelade att han nu vill slå om till en sympatisk socialliberal politik? Som väloljad politisk hantverkare är det kanske inte omöjligt att han hittar på något sådant nästa vår. Ett utspel strax före första maj kanske?

Inga kommentarer: