söndag 6 december 2009

Face it - Osama is dead


Kanske en ny folklig rörelse mot kriget drar igång i USA, driven av besvikelse bland de som hjälpte Obama in i Vita huset. Fler plakat finns här (i en artikel skriven av en f.d. "special agent" i FBI). Notera hur T-et i "to" behändigt förvandlats till ett kors som kan leda tankarna till ett gravkors.

En egendomlig ursäkt för kriget i Afghanistan är jakten på Osama bin Laden. Förmodligen dog karln för många år sedan, och antalet anhängare förefaller vara obetydligt. Det är inte rimligt att låta ett par hundra tusen soldater jaga några isolerade tokar och under resans gång ödelägga ett helt land. Därmed faller också al-Qaidamotiveringen för kriget.

Enligt USA:s krigsminister Gates har det inte kommit några pålitliga underrättelseuppgifter om Osama under åratal. Det som har kommit är suddiga filmer av tvivelaktigt ursprung. Det kan vara överlevande al-Qaidaaktivister som försöker hålla modet uppe, eller förfalskningar (där israelerna är klart misstänkta).

Eftersom Osama hade njurproblem och behövde dialys är bara det ett skäl att tvivla på att han lever - hur får man sådan behandling ute i de afghanska bergen? Då kanske någon säger: men han kanske är någon annanstans och får den behandlingen. Men det leder omedelbart till en förnyad fråga: varför skall man då kriga i Afghanistan? Visserligen sprider sig kriget alltmer till Pakistan, men det har väl mer att göra med pakistansk inrikespolitik i gränsområdet mot Afghanistan än al-Qaida.

Vad är motsatsen till en "special agent" förresten? "General agent"? Och läs den här bra artikeln av Olle Svenning i Aftonlövet. Den handlar mer om Blair och Irakkriget, men en del om Afghanistan också. Någonstans har jag skrivit att demokrati inte är ett kvalitetsbevis för hyfsat uppförande, och västvärldens elefantinhopp i Irak och Afghanistan motsäger knappast det antagandet. Och så avlossar Jan Guillou en ny salva mot kriget i samma tidning.

Inga kommentarer: