lördag 12 december 2009

Ett par notiser om "gamla ben"



Om någon tycker att dinosaurier verkar gammalmodiga, korkade och dåliga på att anpassa sig kan man ju fundera på varför de kom fram för cirka 230 miljoner år sedan och i sin gamla form fanns kvar som "Jordens härskare" till för ungefär sextio miljoner år sedan. Den här artikeln ger mer att tänka på i det sammanhanget. Den växtätande dinosaurien som kallas Tawa hallae fanns för cirka 213 miljoner år sedan och man har plockat fram dess ben i New Mexico i USA.

Senare släktingar till Tawa hallae är den mer kända Tyrannosaurius Rex ... och nutida fåglar. Det har ju diskuterats länge fram och tillbaka huruvida fåglar och dinosaurier är besläktade, men det verkar som dagens forskare är mer och mer eniga om att de verkligen är det. Jag brukar fundera på det när jag exempelvis går förbi ett gäng duvor som pickar på en gräsmatta: det där skulle ju kunna vara som en flock småödlor för hundra miljoner år sedan!



En annan artikel handlar om hästens utveckling och släktträd. På bilden ovan syns en numera utdöd häst - den sydafrikanska qvaggan. Det är inte en egen art utan ganska nära besläktad med den vanliga zebran, den som springer omkring i mängder ute på savannerna. Ett fåtal hästarter finns kvar idag, många har dött ut under de senaste 50 000 åren.

En intressant detalj är att forskningen om hästfamiljen även har betydelse för hur man kan se på andra arters utveckling, även människan. I stort sätt samma hästart kan visa upp betydande variationer vad det gäller färg och storlek enligt vad DNA-analyserna visar.

Djuret ovan ser ju inte ut att vara så nära besläktad med den svartvit-randiga zebran, men de är nära varandra. Kanske alla dessa olika varianter av människa och förmänniskor som forskarna har idag i släktträden är närmare besläktade varandra än vad man tidigare trott. Och vad forskare gärna skulle vilja tro - det är ju mer prestigefullt att upptäcka en ny art av förmänniskor än att upptäcka nya varianter av gamla kända arter antar jag!

Inga kommentarer: