söndag 13 februari 2011

"Partiet har enorma möjligheter"

Det finns folk som ojar sig för att det blir omval i Västra Götalandsregionen. Lågt valdeltagande, och Alliansen tar väl över också där ... som om det gjorde någon skillnad, vilket det knappast lär göra. Inte med den blixlåstaktik som socialdemokrater och moderater verkar köra med. Först tar ena partiet ett steg ut i det nyliberala träsket, sedan går det andra förbi med två steg, varpå det andra också tar två steg framåt, längre och längre ut i träsket. Man växlar om i den marschen och gör skäl för namnet socialmoderater. Vem är egentligen intresserad av det? - i alla fall inte stora delar av väljarkåren som vill ha social rättvisa och ett land som fungerar effektivt utan en massa konstigheter.

En yngling som nominerats till ordförandeposten i SSU skriver vad han tycker, men det verkar inte handla så mycket om att städa upp ordentligt i den rådande politiken. Han anser attr:

Socialdemokratins problem är inte i första hand specifika sakfrågor eller missriktad kommunikation. Inte heller enskilda företrädare eller dåliga idéer.
Nu behöver man ju inte vara något politiskt geni för att kunna peka på mängder av sakfrågor, fel kommunikation, konstiga företrädare och dåliga idéer, som avgörande för att partiet håller på att göra sig obehövligt. Att fatta mod och gaska upp sig verkar ganska meningslöst om man inte tar itu med de verkliga problemen, det blir någon sorts självhypnos.

Nu finns det ju en del inom SAP som sprattlar emot.

En artikel i Svenskan har denna ingress:

Socialdemokratin har köpt hela den borgerliga världsbilden. Men en annan värld är möjlig, anser förra miljöministern Lena Sommestad, som nominerats till partiledare efter Mona Sahlin av studentförbundet. -Jag vill delta i utformningen av den socialdemokratiska politiken, säger Sommestad som dock ser exempelvis riksdagsledamoten Tomas Eneroth som en bättre förankrad ledarkandidat.

Och här är artikeln:

- Partiet har enorma möjligheter, säger hon.

Just det, längre var den inte. Vilka möjligheterna är redogörs inte för där. Lite mer kommer här, men utan fördjupningar. (Senare har en vänlig läsare upplyst mig om att en rejält komplettare version av artikeln finns här,) Det bästa är att gå in på Lenas blogg där hon själv kan berätta och diskutera.

Alliansens syndalista är väl känd. Oppositionen skulle ha kunnat ta regionvalet som en gyllene chans att ge regeringen en smocka så det dånade över hela Sverige. Västra Götaland har ju var sjätte väljare i det här landet. Rätt många torde ha tråkiga erfarenheter av den rådande politiken. Men oppositionen vill inte vara opposition. Den vill bara fortsätta blixtlåstaktiken, att tillsammans med moderaterna traska allt längre ut i träsket. Jag tvivlar på att folk som Lena Sommestad kan rätta till det. "Partiet har enorma möjligheter" - javisst, teoretiskt är det så men i praktiken kan man verkligen undra.

Här är länk till en film från LO (23 år gammal) som visar vad som händer om man tror på den borgerliga sirénsången. Tack för länken, läsare Lars U (U som i bland annat Uppsala, tror jag).

10 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Tron på att en deus ex machina (Lena Sommestad) ska kunna fixa politiken i Sverige börjar anta samma proportioner som tron på Obama gjorde i USA för ett par år sen. En del av Sommestads supportrar gör till och med parallellen öppet utan att se det ironiska i det: http://biospolitikos.blogspot.com/2011/01/ja-till-lena-sommestad-som-partiledare.html.

Jag har alltid tyckt att Internationalen låter bättre i sitt franska original: "Ni dieu, ni césar ni tribun". Fortsättningen "Nej själva måste vi oss frälsa" funkar dock bra på svenska.

Jan Wiklund sa...

PS. Därmed inget ont sagt om Lena Sommestad som säkert är en rekorderlig dam.

Björn Nilsson sa...

Jag brukar använda beteckningen "sympatisk" om Lena S. Om somliga ser henne som en frälsare torde det väl mest återspegla det usla läge partiet befinner sig i.

magnus sa...

Nordström är ende kandidat som kan hysta in 10-20 procent av nu borgerliga röster.

/lasse sa...

Nog för att S skulle behöva någon sorts frälsare, som frälser dem fån ondo. En ny partiledare måste förstås kunna kompromissa för att hålla ihop partiet men ändå kunna ha en klar linje.

Om Lena S är rätt person är svårt att veta, när man inte känner folk är det svårt att veta deras karaktär och egenskaper. När folk har varit med i rampljuset en tid får man efterhand en uppfattning vad det är för sorts person. När man såg ”ordförande Persson” var det en del pusselbitar som föll på plats, iofs var skadan redan skedd då.

En del frågetecken i olika frågor tycker jag nog där finns efter att ha läst hennes blogg.

Men det är ju sympatisk med någon som [uppenbarligen] aspirerar på posten också går ut och öppet försöker deklarera var denne står principiellt i sin inställning till politiken och samhället. Någon som läst något av Österberg?

Det stackars S – landets största parti - verkar inte ha så mycket att välja på. Sympatiskt att Lena S kommit att som det verkar bli en kandidat av egen kraft och inte för att hon är det ena eller andra.

Börjesson sa...

Artikeln du hänvisar till är från TT. Av någon anledning har Svenskan snöpt den. I t ex HD finns en betydligt fylligare version:
http://hd.se/inrikes/2011/02/13/sommestad-vill-se-s-byta-varld-2/

Björn Nilsson sa...

Tack för länken till Helsingborgs Dagblad, tidningen vid sundet var mer klargörande över vad Lena S. vill göra.

Nordström, näringslivets påverkandeagent? - knappast någon som drar röster, annat än bort från S möjligen. Klart att alla borgare lobbar för att få in en så kass partiledare i S som möjligt. För en vass ledare skulle sopa golvet med dem så det bara visslar om det. Jag vet inte om Lena S har den styrkan. En del av de andra namnen har det definitivt inte, utan verkar mer som kandidater för partibyråkratin. Men det gäller ju inte bara ordföranden, det måste finnas en hel styrelse med bra folk.

Jan Wiklund sa...

Det förefaller som under lång tid det säkraste sättet att göra karriär inom s har varit att vara just så ansiktslös som möjligt, att inte ha någon politisk bas utan enbart gå den inre vägen.

Så har det varit länge. Det måste ha varit ungefär 1985 som en SSU-höjdare avslöjade i förtroende att "SSU är inget annat än en kö utanför kanslihuset". När jag kommenterade att det tråkigaste var att de sålde sig så billigt höll han på att bryta ihop.

Personen ifråga är inte längre politiskt aktiv utan har ett vanligt jobb.

Kerstin sa...

Vem som eventuellt skulle kunna lyfta S har vi ju ingen aning om, men nog förefaller det mig mer förnuftigt att lyfta fram och testa en person som låter som om hon har vettigare visioner än de andra, framför att ge upp alltihop och ta fram en i det gamla gardet med argumentet att det ju är kört i alla fall.

Så jag hoppas på Lena Sommestad tills hon bevisat att hon inte hållerl. Det har hon inte bevisat än. Minns att Tage Erlander var en menlös person som ingen trodde riktigt på på sin tid.

Eller har ni här något bättre förslag?

Björn Nilsson sa...

Jan, jag gick aldrig med i SSU och missade därmed lysande karriärmöjligheter - för sent att gråta över det.

Kerstin, jag har för mig att Erlander själv skojade om hur menlös borgarna sa att han var, och om hur det drog folk i mängder som ville se hur en sådan tönt såg ut. - Man kan väl misstänka att S plockar fram en kandidat som skall motsvara konsulternas tänkte väljares ideal, och så spricker det för att verklighetens väljare ser annorlunda ut.