torsdag 27 december 2012

Konkurrens för KP?Jag trodde att det här inlägget skulle var det sista i den lilla serien med utgångspunkt från en broschyr med kritiska synpunkter på Kommunistiska Partiet. Men så kom under helgen ett par kommentarer (återigen från kamrat Anonym) som säger:

KSG:s sida har legat nere sedan den 21 oktober. Oktoberrörelsens likaså. Lika stendöd är Röd Aktion. Hur kan ni spekulera kring dessa tre stendöda hemsidor och kalla det fö den största splittringen inom KP på 30 år? (Till det här inlägget.)

Och detta:

Ksg: konto är inte uppdaterat sedan den 21 oktober. Hela gruppen är stendöd. Skriv om något intressantare. (Till det här inlägget.)

Det här är märkligt eftersom jag inte lagd någon särskild vikt vid utbrytarnas/de uteslutnas aktiviteter på nätet utan varit mer inriktad på diskussion utifrån en broschyr - en broschyr med mycket kritik mot Kommunistiska Partiet KP. En del har jag instämt i, en del inte, i viss mån har jag överlåtit till läsaren att själv bestämma vad som kan vara riktigt. Invändningarna från Anonym som citeras ovan är hur som helst inte relevanta i den här diskussionen, kritiken mot vissa inslag i KP är inte kopplad till i vilken grad kritikerna uppdaterar olika sidor på nätet. Förebråelser om exempelvis ett "kronprinssystem" inom KP är inte beroende av hur ofta kritikern uppdaterar en hemsida. Jag ser Anonyms invändningar ovan som antingen ogenomtänkta eller som försök att avleda debatten åt ett ofarligt håll.

***

Vad som händer bakom kulisserna vet jag inte mycket om, några ideer har jag fått från diskussionstrådar på sajten socialism.nu, men utifrån ser det ut som kritikerna av KP har ett organisationschema enligt ovan:

Oktoberrörelsen är den partibildande organisationen
Röd Aktion är ungdomsrörelsen
Kommunistiska StudieGruppen är studentorganisationen

Sedan kan det tillkomma ytterligare frontorganisationer, men de tre ovan torde utgöra kärnan i ett partibygge. Med tanke på att antalet aktiva/medlemmar ännu torde vara begränsat gör det hela ett (över?-)ambitiöst intryck. Men läget kan ju ändras snabbt, bland annat beroende av hur den internationella kapitalistiska krisen utvecklas.

Frågan är om man från KP skall betrakta det här som konkurrens, eller ett sätt att bli av med stökiga medlemmar som övertar ett politiskt utrymme som KP ändå övergivit? Det kanske känns som en lättnad? Medan vänstern i KP bildar eget kanske KP i sin tur kan vädja till vänstern inom vänsterpartiet och dra till sig nytt folk från det hållet?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Oktoberrörelsen är namnet på organisationen/partiet som har bildats. De använder sig enligt leninistisk modell av fronter. Fronterna styrs från den förhållandevis lilla gruppen som är medlemmar i organisationen, som har höga medlemskrav, men fungerar delvis autonomt och organiserar också personer som inte är medlemmar. KSG är en front, en öppen studiegrupp. Röd Aktion är en annan front (inte en ungdomsförening) som organiserar ett nätverk av anitfaschister som ofta använder direkt aktion som kampmedel.

Angående verksamhet så ligger visserligen internetaktiviteten lågt för tillfället men såväl KSG som Röd Aktion och själva Oktoberrörelsen har pågående verksamhet. KSG har en studiecirkel i Umeå bl.a. som är öppen.

Björn Nilsson sa...

Tack för informationen. Känns tryckt att veta att det rör på sig. Skall bli intressant att se hur det utvecklar sig, speciellt om 'parti' respektive 'front' får olika ideer om hur sakerna skall skötas. Kanske blir en front för gamla passiva och in princip ostyrbara bloggare så småningom också? Annars kan jag ju tänka mig att väldigt ostyriga RA-aktivister kan bli till ett problem om de är aktiva på fel sätt/fel ställe. Men det får framtiden utvisa.