lördag 29 december 2012

Shoppare som läskiga insekter?Shopparna är som kackerlackor - ungefär något i den här stilen alltså:
Jämförelsen mellan kackerlackor och häftigt konsumerande personer som professorn på handelshögskolan gjorde kan verka märklig, men om vi helt rimligt antar att människan är ett grupplevande djur blir det mindre konstigt. Man kunde lika gärna ha jämfört med en flock på tiotusen gnuer, där alla springer åt samma håll samtidigt. Det kan ha med överlevnad att göra, att se till att man inte sticker ut så att elaka rovdjur får syn på en. En nyttig social instinkt som höjer livschanserna.

Men sociala instinkter kan ju gå till överdrift och bli skadliga om många får för sig att uppträda tokigt samtidigt. Och där är ju människan framstående får man tyvärr säga. Ett gäng storskarvar som bokstavligen skiter ihjäl växtligheten på sina boplatser kan ursäktas med klent förstånd (och att de gödslar för framtiden), men den ursäkten passar sämre för människor som bör begripa vad man håller på med. Men i stället för att begripa gör man "som alla andra" och sågar flitigt på den gren vi sitter på.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Stora flockar är ingen garanti till överlevnad. Den amerikanska Vandringsduvan uppträdde i flockar som förmörkade himlen, ingen trodde att det skulle gå att utrota dem genom litet jakt. Alltså jagades duvan, och plötsligt fanns den inte längre - utrotad. Det gick någon slags gräns där den inte klarade sig när flocken blev för liten.
Kan det finnas en liknande gräns för den sociala samvaron människor i mellan.

Björn Nilsson sa...

Nej, garantier finns ju inte även om man är många. Stora fiskstim förvirrar rovfiskar men är ödeläggande när mänskliga fiskare kommer med nät. Men människan har ju visat sig vara mer flexibel vad det gäller att möta olika hot och problem samt att utnyttja omgivningen - så länge det nu räcker.

KajsaLisa sa...

Kan vi inte utse en flockledare bland alla shoppare i butiken som får en bjällra runt halsen och leder ut kunderna därifrån. Jag vill också komma fram till den där förbannade kassan någon gång :)

Björn Nilsson sa...

Utmärkt idé KajsaLisa - ungefär som en skällko, eller skällrenar som finns i fjällen och som leder sina med-kor och med-renar rätt!