lördag 1 december 2012

Varför växer bloggen?

Diagram över Blogger-sidvisningar

Det har hänt något med bloggläsandet här på sista tiden, eller om vi uttrycker det mer exakt så har det hänt något med antalet träffar på Björnbrum. Under lång tid har träffarna legat på ungefär 11000-12000 per månad normalt, men sedan oktober har det gått upp. För november hamnar siffran på drygt 17500. Märkligt. Kommer det att hålla i sig? (Bloggers egen statistik som jag kopierat ovan omfattar inte Björnbrums första år, men då låg antalet träffar normalt på 2000-3000 per månad enligt Statcounter.)

Jag tycker inte att kvalitet eller innehåll har förändrats så mycket över tid, och statistik är jag misstänksam mot. Kan det finnas felkällor? Jag har redan antytt en: 'läsare' och 'träffar' är inte samma sak. Undrar hur mycket trafik som genereras av datorer som sedan försöker skicka spam-kommentarer som jag ändå bara raderar?

Men en sak som jag noterat är att poster som omnämns på Facebook (som jag själv inte använder aktivt) drar till sig en massa träffar. Just dessa träffar tror/hoppas jag leder till läsning också. Samt att en hel del trafik kommer in från bloggkollegor varav de tre största är Motvallsbloggen, Jinge och Foto-Lasse.

I februari nästa år är det sexårsjubileum för bloggen. Dags att lägga av då kanske? Eller strama upp innehållet?

7 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

Jag ser samma tendens som du. Fast på tiondelen av din nivå :-)

Björn Nilsson sa...

På sikt är det tendensen och inte de absoluta talen som är avgörande (tror jag)!

Jan Wiklund sa...

Frågan är då varför det är så få som kommenterar. Hannu, Martin, jag, och kanske någon till. Vi behöver bara titta på yimby.se som jag medverkar på - dussinvis med kommentatorer som oftast förmår skriva något konstruktivt, även om man inte alltid håller med.

Björn Nilsson sa...

Det kan ju också vara trevligt att ha en liten grupp omkring sig. Det här är ju den typen av blogg: ganska liten, men med trogen läsarskara.

Björn Nilsson sa...

Kan ha hittat en enklare förklaring på den avvikande besökssiffran, även om jag inte kan förstå varför en inställning på statistiksidan att inte räkna egna besök har ställts om till att egna besök räknas. Jag gillar inte sådana där förändringar som "bara dyker upp" utan att man bett om det!

Anonym sa...

Jag skulle gissa att många av träffarna kommer från socialism.nu, där det finns en tråd som upprepade gånger länkar till din blogg.

https://www.socialism.nu/showthread.php?p=256144

Björn Nilsson sa...

Tack för tipset. Där var ju en intressant men kanske något förvirrande diskussion.