Bland alla röster som har krävt poetens frisläppande citeras Bashar Jaafari, den syriske FN-ambassadören, som kritiserar Qatar för det hårda straffet.
Vad handlar detta om? - Se en förmodligen ganska lite uppmärksammad kulturartikel i Aftonlövet om en poet i Qatar som dömts till livstids fängelse i hemlig rättegång för en dikt som hyllar den så kallade jasminrevolutionen i Tunisien. Diktaren heter Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami. Han anklagas för att ha förolämpat Qatars härskare och för att ha uppmanat folk att störta regimen. Härskaren heter Hamad bin Khalifa Al Thani, som på annat håll anklagas för att vara såväl tjockis som pedofil. Detta kan vara skvaller, men Hamad-figuren spelar en ful internationell roll som verkligen inte handlar om att stödja folkliga demokratiska rörelser. Att den "arabiska vår" som är så omtyckt på sina håll (även om begreppet är ganska tveksamt) backas upp med pengar och vapen av Qatars härskare som sannerligen inte är demokrat på hemmaplan borde väl få en och annan att fundera. När folk i Egypten och Tunisien försöker slå tillbaka mot islamisterna lär de i alla fall inte få mycket hjälp från Qatar och övriga diktaturer på Arabiska halvön. Snarare tvärtom, eftersom det är just sur islamism som diktaturerna försöker sprida. De lyckades slå sönder Libyen, förhoppningsvis går de på pumpen i Syrien.
Artikeln nämner att Qatar kontrollerar den tidigare så populära TV-kanalen al-Jazira. Den föreföll spela en progressiv roll när folkmassorna började röra på sig i Egypten och Tunisien, men har väl nu förfallit till propaganda-organ för de reaktionärer som försöker utplåna de sista någorlunda sekulära arabstaterna. Att al-Jazira inte nämnt fallet med den livstidsdömde diktaren i sina arabiska nyheter är knappast en tillfällighet. Tystnaden beror helt säkert inte av att man tror att poesi inte skulle vara något som intresserar folk i gemen - poesi lär vara stort i arabvärlden, poeter tas på allvar - utan att man helst inte vill skylta med att sådant här händer.
Skulle man kunna tänka sig att De Aderton i Svenska Akademin skickar en protest till Qatar och påtalar det olämpliga i hur man behandlar kritiska diktare?
3 kommentarer:
Tack för en mycket intressant artikel! Qatar torde vara världens äldsta familjediktatur och samma familj, Al Thani-dynastin, har suttit vid makten där sedan 1825. Familjediktaturen är alltså 187 år gammal. Och nu har Aftonbladet som grundades 1830, 5 år efter att al Thani-dynastin grep makten i Qatar, upptäckt att landet är en diktatur och att härskarna där beter sig som diktatorer alltid har betett sig. Grattis AB!
Jag fattar inte hur AB:s skribent kan påstå att härskarna i Qatar skulle vara schizofrena. Qatar är, liksom Saudiarabien, en wahhabitisk diktatur. Makten går hand i hand med det wahhabitiska prästerskapet som får en unik maktställning över människornas liv i utbyte mot att de försäkrar sina församlingar om att makten i landet är av Gud given - precis som kyrkan försäkrade att den var i vårt land i gamla tider. Som wahhabitisk diktator har Hamad bin Khalifa al Thani sett det som sin heliga plikt att med våld sprida den wahhabitiska läran över hela Mellanöstern och därmed stärka sin egen maktställning. Därfär ska alla sekulära regimer i regionen oavsett hur mycket eller litet demokratiska de är störtas - även Libanon som är jämförelsevis demokratiskt och där man lyckas uppnå en viss tolerans och till och med samarbete mellan olika religioner och folkgrupper ska på sikt destabiliseras så att wahhabiter kan gripa makten där.
Med de diktaturer som är wahhabitiska är det däremot annorlunda. Familjediktaturer som de i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain osv är Qatars allra bästa vänner och de ingår alla i Gulf Cooperation Council, ett samarbetsorgan som enbart tolererar emirat och kungadömen, varje form av demokrati ser man som en pest. Nyligen har man bjudit in monarkin Jordanien till sin krets. Asia Times korrespondent Pepe Escobar har träffande kallat GCC för Gulf Counterrevolution Club./Björn Blomberg
Man kan tro att religiösa fundamentalister räds andra religioner mer än allt annat. Det är fel, de räds ateism och sekulära samhällen mest av allt.
Qatar försökte köpa sig popularitet i Gaza för ett tag sedan, men när det israeliska storangreppet kom var man (som vanligt) helt passiv. Det lär uppmärksammas av de drabbade.
Skicka en kommentar