söndag 16 december 2012

Jag spånar vidare

Här ser det ju välstädat ut, men det kan vara värre

Föregående inlägg handlade om en säsongsbetonad och väderberoende verksamhet: snöröjning i stadsmiljö, där man temporärt kan sätta in handarbete för att underlätta för stadens innevånare. Men om vi funderar vidare på något som rullar året runt och som borde kräva åtminstone några tiotal tjänster bara i Stockholms innerstad så kan vi ta återvinningsstationerna.

Jag spånar vidare här: antag att ett antal personer erhåller medborgarlön, och som motprestation erbjuder sig att passa en återvinningsstation några timmar i veckan. (Strunt i den heliga åttatimmarsdagen!) Definitivt ett samhällsviktigt jobb, och det kommer att bli viktigare vartefter resursbrister gör sig mer märkbara framöver.

Man skulle kunna komplettera med patruller som går runt och samlar återvinnings-grejor hos pensionärer och andra som har svårt att ta sig till stationen. Patrullmedlemmarna skulle naturligtvis ha gott om tid att slå sig ner och språka en stund med pensionärerna - en trivsel- och välbefinnandefråga (samt en koll att allt står bra till). Om man använder en vid definition är allt detta att beteckna som 'arbete'.

Och så passar någon återvinningsstationen permanent åtminstone under dagtid och ser till att allt är snyggt och prydligt där, att behållarna aldrig blir överfulla och att saker inte ligger på marken. (En liten fundering: hur hanteras uteliggare, psykfall och andra som går och plockar på stationerna? - jag vet inte, och de är väl mest ute på nätterna.)

Det här var ett nytt tankeexperiment om vad som kan göras. Jag antar att det finns många, många fler. Och som jag påpekat i tidigare inlägg: finns resurserna så är pengar inget problem.

Inga kommentarer: