måndag 24 december 2012

Ödelagda jultraditioner?

Medan jag ägnar mig åt julaftonförmiddagens (lustig sammanställning, va: afton/förmiddag!) småpyssel kan den som inte har något annat för sig läsa en upplysande artikel i DN, skriven av en historiekunnig person. Julen var ödelagd redan för länge sedan och gamla fina traditioner bortkastade till förmån för dumma nya påfund får vi veta!

Det är inte utan att man funderar på hur gamla jullekar som ”Myssla sko”, ”Tämja stutar”, ”Torka malt”, ”Spänna kyrka” och ”Markus, vill du ha dask” såg ut när det begav sig!

Och sedan kan man ju undra hur de ser ut i skallen som tycker att när USAmerikanska Disney klipper lite i en gammal film så ödeläggs svenska jultraditioner. Kanske ser de ut så här:


Nej, snart är det dags att sätta kurs mot julbordet. Avslutningsvis vill jag upprepa denna lilla dikt som jag författade för några år sedan, men som ju blir aktuell en gång om året:


Skämtan med herr Nilsson

Här går herr Nilsson med fjärrstyrd blick:
julbordet är i sikte
med Jansson och skinka och inlagd sill,
och därför hans främsta plikt e'
att äta och dricka med måtta och sans
så kroppen inte far ur sin balans -
det räcker med blott en nubbe
för julfrid åt denne gubbe!

God Jul!

5 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

God Jul :)

Anonym sa...

Tämja stutar leks än idag på sina håll, för beskrivning se t.ex. http://www.matshandersson.se/texter/21.html

Spänna kyrka är en form av blindbock

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma, Pierre!

Anonym, tack för tipset. Intressant. Nu får vi se om patriotiska sverigedemokrater tar upp dessa gamla lekar. Varianten "köpa brännvin" verkar passa en del av dem ganska bra!

Knapsu sa...

En sen God Jul-hälsning!

Björn Nilsson sa...

Ingen fara, "Julen varar ju till Påska" som det heter i visan, så än finns det tid! (Eller om vi skall nöja oss med att den varar till Tjugondag Knut?