lördag 1 december 2012

KP - som i 'KronPrins" kanske?

Det här blir kanske näst sista inslaget i serien som mer eller mindre baserats på broschyren vars framsida synes nedan:


Citat från broschyren: Att följa Kommunistiska Partiets ledning och den utveckling organisationen haft de senaste åren är som att sitta som passagerare i en bil som kör fram mot okänt mål i tjock tät dimma. Låter ganska ruggigt!


Senast föregående inlägg hittas här.

Det här handlar om interna förhållanden som inte är unika för KP.

Flera av partiets ledande kader har arbetat länge som "yrkesrevolutionärer". En del har ingen erfarenhet alls av arbetslivet utanför partiet. I allt högre utsträckning förlitar sig dessa anställda ledare på byråkratiska metoder, på paragrafer och på sin egen retoriska förträfflighet och expertis.

Det där kunde ju lika gärna handla om "yrkesreformister" på en socialdemokratisk eller vänsterpartistisk partiexpedition. Författaren hävdar att de ledande i partiet:
... är precis som vilka partianställda som helst i vilket parti som helst. Möjligen mer rädd om sina anställningar. ... Den praktiska verkligheten visar tydligt att Kommunistiska Partiet mer liknar andra partier i dagens Sverige, dvs. ett borgerligt-demokratiskt vänsterparti.

Att ett revolutionärt arbetarparti behöver begagna sig av yrkesrevolutionärer är en sak, men det betyder inte att man behöver livstidsbyråkrater som spenderar sina liv på Marx Engels-huset, och som i slutet av sin bana är så trötta och desillusionerade, att de snarare håller den politiska verksamheten tillbaka istället för att främja den. Det hela handlar mindre om generation eller ålder än det gäller den isolering och dåliga politiska miljö som particentralen under många år utgjort. Även de yngre av partiarbetarna är utvalda eller formade så att de uttrycker "rätt åsikter". Dessa stoppklossar tillsammans med sina broilers, är ofta villiga att ge vika vad det gäller principer och de vill under inga omständigheter förlora sina arbeten, då åtminstone de äldre av dem aldrig skulle få ett annat.
Jaha, det här ser rätt illa ut. Byråkrati, stoppklossar och broilers i nära umgänge. Vart leder det? - Jo, till något som författaren kallar:

... "kronprinssystemet". I Kommunistiska Partiet utses efterträdare på alla viktiga maktpositioner av föregångaren och arbetsutskottet .... Även partistyrelsen har otroliga svårigheter att påverka vem som blir partisekreterare, internationell sekreterare, redaktör samt partiordförande. Traditionen har blivit att en eller högst två utvalda kamrater skolas och odlas under lång tid för sitt ämbete. När det gäller internationell sekreterare och ordförande rör det sig nu definitivt om en person per titel. ... Den påtvingade traditionen med kronprinssystemet ... kommer sig av en liten ledarkrets kontrollbehov och karriärism.

Det framgår av skriften att man knappast kan vänta sig någon kronprinsessa i dessa sammanhang. Men KP och dess föregångare har väl aldrig varit ett särskilt kvinnotungt parti även om det skett en hel del uppryckning på den fronten under senare år. Skulle tro att värvning av yngre kvinnor i stort sett hade varit omöjlig annars. Yngre 'tjejer' är nog inte lika tåliga vad det gäller diskriminering som de äldre 'tjejer' som kanske har en partihistoria som går tillbaka till sjuttiotalet när macho-kulturen kunde blomma.

(En reservation från en person med viss historiker-skolning: det ovanstående är citat från en kritisk partsinlaga. Hur de kritiserades version låter vet jag inte.)

10 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Ack vad väl man känner till det som författarna kritiserar!

Men jag undrar vad dom själva föreslår. Hittills har vi bara sett två varianter - den socialdemokratiska (med funktionärer) och den anarkistiska (utan funktionärer). Båda har sina fel och förtjänster. Med funktionärer får man stabilitet och kan ackumulera framgångar men i slutänden handlar det mesta om att försörja funktionärerna. Utan funktionärer kommer man inte ens så långt.

Jag tror att man måste titta utanför fyrkanten och se att det krävs både och. Den Perfekta Organisationen finns inte, det handlar om att utnyttja synergier mellan flera organisationer med olika uppbyggnad och syfte.

Men så långt kommer aldrig partifetischister.

Björn Nilsson sa...

I Kina försökte man lösa det här med hjälp av bråkiga masskampanjer, men det lyckades inget vidare. Såg just en intressant artikel av en indisk maoist som bland mycket annat hävdade att felet i Kina var att man försökte skrämma folk att vara goda, och det fungerade enligt honom inget vidare. http://democracyandclasstruggle.blogspot.se/2012/12/kobad-ghandy-from-tihar-prison.html

Jan Wiklund sa...

Problemet med de kinesiska kampanjerna var att det inte fanns några oberoende organisationer (de var förbjudna), samtidigt som det fanns ett enormt uppdämt missnöje hos många. Så det är klart att det blev kaotiskt.

Det hade alldeles säkert blivit mindre kaotiskt om massorganisering hade varit tillåten hela tiden.

Och med det enorma stöd kommunistpartiet hade i slutet av 40-talet har jag svårt att se att de egentligen hade riskerat något.

Björn Nilsson sa...

Jag tror det är svårt att flytta över de kulturrevolutionära erfarenheterna från stora Kina till lilla KP. Finns väl risker att partiet skulle gå i bitar, med olika fraktioner som drar åt olika håll. Samtidigt så måste man ha blick för att kaderfrågan kan bli väldigt akut om fel folk sitter på fel ställe alldeles för länge.

Anonym sa...

Ksg: konto är inte uppdaterat sedan den 21 oktober. Hela gruppen är stendöd. Skriv om något intressantare.

Björn Nilsson sa...

Det ÄR intressant om KP är en toppstyrd grupp - där KP även kan stå för "kronprins"! Sådant är naturligtvis inte nyttigt i längden. Och det rör sig ju om den största vänstergruppen till vänster om vänsterpartiet. Frågorna kvarstår även om det inte hörs så mycket av dem som först ställde dem!

Ulla Malmsten sa...

Hade en kär vän ,som inte lever längre,han var med i KP,sen ungdommen. Han tog ut förtidspension, för att kunna ägna sig åt "partiarbete"(arbetsskada bygge")
Trevlig, påläst , lätt att prata med folk, aktiv i Nicaragua kampanjen, en riktig "folkrörelse" under 80 talet på Järva.
Han stod i R:arnas Bok- Kafee på 70- talet Långholms gatan, mycket välbesökt, min vän var ingen "sekteristist,men "kommunist" i själ och hjärtat,trevlig och öppen.
Kaffet stängdes, flyttade till en bakgård, man fick åka lager hiss för att komma dit.
Geslin , en torr kantig gubbe tog över.
I dag har KP ,en patrilokal i en källare, nu med portkod, i dag låst på grund av stöld risk.varför har man valt den lokalen? Lite tidigt att gå under gjorden.
Varför denna otroliga brist på "folkklighet"? Självklart, det finns undantag, men politiken är "sekteristisk, man bränner ut sina medlemmar.
Har bott i förort har en del andra utlännska "vänsterorganisationer att gämföra med.Svensk vänster " Kantigt, träit".
Undantag, Bredsand (80-tal.förort till Sundsvall) där hände det som inte (bör) hände, man lyckades, med en populär bodstads cell, celler på ett stålverk , alla läste proletären.Man hade lokal, som sköttes av mycket trevliga och glada tjejer. Mycket aktivitet.
Ett stort gäng vänster folk, jobbade också på Emaus, Chilenare, Kurder och Svenskar , kommunister,med brett kontaktnät.
Ledningen från stockholm , kom dit och lade ner verksamheten.?
Tror det vare Geslin. Vad går det ut på kan man fråga?
När min vän dog, ville hans syster att en minnestund skullehällas på äldreboendet, jag frågade KP, de ville inte, skulle ha minnesstund i"partilokalen" jag fick låna röda flaggor av VP, och vi hade minnestund i "Missionskyrkan" prästen som kände min vän, höll ett hyllningstal över min vän, som "Komunist"hur bildad han var, jag läste Internationalen ,som dikt, kyrkan var fullsatt.En del i på minnes stunden var A-lagare,prästen sa att min vän var otroligt bildad,hans bokhylla gick inte av för hackor, "Marxs, Lenin och han hade läsdt dom också" Prtiets motiv? Man ville inte beblanda sig med folk, som inte va4r rättrogna?.
Det kallar jag Svensk Vänster sekterism KP har hållt på sedan 1972 och organisera "ett Revolutionätr parti" vill dom verkligen ha ett parti med folklig förankrin??
Varför är det så omöjligt att göra något med "Svenka Komunister"?
De få gåger men kan göra lyckeda aktioner, är när man slår sig i hop med folk från andra länder.
Det ligger en hund begraven...........

Björn Nilsson sa...

Tack för kommentaren Ulla. Jag tycker den ser så intressant ut att den borde lyftas upp som ett eget inlägg och inte bara försvinna bland kommentarerna på gamla inlägg. Har du något emot det?

Dine Malmsten sa...

Om du rättar mina stavfel? Upptäckte en hel del.
Min svaga sida, det blir alltid stavfel, men piffa upp den!
Mvh Dine M

Björn Nilsson sa...

Bra! Jag putsar på texten. Men skriv en epost till mig adress bjornbrum@telia.com så får du texten tillbaka till påseende och eventuella kommentarer eller protester innan jag publicerar den.