onsdag 12 december 2012

Inte koreansk, men i rymden i alla fall

Här är ett gammalt frimärke från min gamla samling, från norra Korea och tryckt på ganska dåligt papper om jag minns rätt. Vet inte när det gavs ut, men man kan ju gissa på 1960-talet när det var Sovjet som gällde som framstående rymdnation.

Nu har frimärksutgivaren, Demokratiska Folkrepubliken Korea, visat sin egen tekniska förmåga genom att kliva in i rymdklubben med en egen satellit (de kommer nog att hylla detta med ett frimärke också!). Det är bara att gratulera, och att räcka lång näsa åt gnällmånsarna i "världsopinionen" som påstår sig ana onda avsikter.  Deras klagomål kan ju vara grundade i principen att "genom sig själv känner man andra". Och sydkoreanerna, som också har rymdplaner, är väl sura eftersom de kommit på efterkälken.Rent generellt kan man tala om ett tekniskt gap som nu ganska snabbt verkar fyllas igen, åtminstone fläckvis. Det nästan fullständiga tekniska övertag som den industrialiserade västvärlden hade för inte så länge sedan vittrar sönder. Och det innebär såväl civila som militära tillämpningar. Tänker de gamla makterna använda långdistansraketer, drönare, datavirus och annan smörja så skall de inte vara för säkra på att inte få betala för det - med ränta. Det är en orolig och otäck värld som ligger framför oss, och till stora delar är det gnällmånsarnas fel. Det är bra att vara smart, men det är inte för bra att vara för smart och bli högmodig på kuppen!

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

All teknik och kunskap människor är kapabla till är i praktiken kommunicerande kärl, det den ena kan, kan också den andra. Det är bara en fråga om tid.
De som tror de är överlägsna andra brukar det gå åt pipsvängen för till slut. Som för tyskarna som trodde de var jordens mest överlägsna folk.

Anonym sa...

USA har nästan gått igenom hela checklistan om vilka hot den senaste Nord Koreanska landvinningen skulle utgöra.

Nu väntar jag bara spänt på "hot mot mänskligheten", "antisemitiskt" och "förintelseförnekande"...

Under tiden kan man bara konstatera att landet,sedan man nu har robusta medel till självförsvar, kärnvapen inte minst, knappast har ett ockupationsförsök från McDonalds & Co att vänta..

Björn Nilsson sa...

Nordkoreanerna bygger mobiltelefon-nät och var det inte läsplattor också? De har kunskaper och förmåga, ibland möjligheter också. Undrar om kraften i ett återförenat Korea skrämmer makterna i omvärlden, oavsett hur återföreningen sker, och de därmed föredrar att hålla landet delat?