lördag 22 december 2012

Världsklass?


Vintermörker råder. Mörkret är tydligen besvärande även på utbildningsfronten, hela vägen från första klass upp till högskolenivån. Den här bilden tog jag i morse, innan soluppgången.

I stället för att se till att skolorna generellt är bra jönsar man med skolval, och inte blir kunskaperna (men möjligen betygen) bättre av det. Notera fråga och svar: "Vilken klass ska du gå i?" - "Världsklass!" Men nu är det så att det där förledande ordet "världsklass" har två betydelser, vilket bland annat har påpekats när det handlar om arkitektur och stadsbyggnad. En plats med arkitektur i påstådd "världsklass" kan ju bestå av byggen som är enastående, men det kan lika väl avse byggnader som är av samma trista och utslätade typ som man ser runtom i världen. Och samma sak med undervisning: en svensk skola i "världsklass" kan var högpresterande, men det kan lika gärna avse en skola som på sin höjd orkar med att spotta ut elever med elementära kunskaper i läsning, skrivning, matematik och andra nyttigheter.

När det blir dags att göra upp med den nyliberala politiken i Sverige bör undervisningspolitiken ligga högt på prioritetslistan. Och man kanske skulle kunna tänka sig att en erfaren pedagog vore bättre som skolminister än en avdankad militär?

Inga kommentarer: