lördag 17 augusti 2013

Deutschophont

Sabaton. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Power-Metal-Gruppe Sabaton wurde als Headliner in Wolgograd wieder ausgeladen
Vi kör lite deutschophona läsövningar! Ett svenskt buller-band har uteslutits från en spelning i Volgograd (före detta Stalingrad) som skulle vara till 70-årsminnet just av slaget där. En lokalpolitiker har fått för sig att deras texter skulle vara nazi-anstrukna.

Die Konzertveranstalter haben die bereits gebuchte Band wieder ausgeladen, nachdem ein russischer Lokalpolitiker die Gruppe angeklagt hatte, in ihren Texten nazistische Botschaften zu verbreiten.
Med tanke på ljudnivån hos band av den här typen måste det väl vara en prestation att uppfatta någon text över huvud taget. Och Stalin själv kanske hade haft synpunkter - han uppskattade ju klassisk melodisk musik vad jag förstår, inte buller och katzenjammer.

På sveriges radios tyskspråkiga sida får man också detta sorgesamma budskap:

Deutsch auf Lehramt gehört in Schweden mit zu den unbeliebtesten Studiengängen in der Lehrerausbildung.
Für das kommende Semester haben im gesamten Land lediglich 17 Studenten Deutsch als erste Studienwahl für ihre Ausbildung angegeben ...
Synd att jag var så dålig på tyska i skolan. Kan hanka mig fram i skriven tyska men talar språket mycket dåligt. Och om bara 17 söker till lärarutbildning i tyska medan 1000 till motsvarande i engelska så är läget ganska dåligt. Nja, de få tysklärarna kanske kan se fram mot en relativt säker framtid i yrket. Och det är inte bara tyskan som hotas: Manche moderne Sprachen, aber auch Fächer wie Biologie, Chemie, Physik und Technik seien von dieser Entwicklung betroffen. Och det ser ju tråkigt ut för landets framtid. Vore det annorlunda så skulle vi ha naturvetenskapligt utbildat folk som också behärskade tyska och franska och kanske ytterligare några språk förutom den uttjatade engelskan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nu framgår det inte vilka texter som anses vara positive till nazismen men gruppen har en låt som heter "Gott mit uns" vilket kan ge vem som helst dåliga vibbar.
Men det är skrämmande att så få I Sverige intresserar sig för det tyska språket, det är vårt grannland, en viktig handelspartner och mycket av vår kultur har kopplingar till landet.
Eldorado

Björn Nilsson sa...

De kanske skulle ha kört något på kyrkslaviska, eller grekiska ('kyrie eleison' eller så) för att gå hem bättre? Konstigt engagemang förresten, vore väl mer i linje med Stalingradjubileet om en hundramannakör från Röda Armén klämde i med 'Partisansången' och 'Sången till Stalin'!

Jag har faktiskt läst en bok på tyska i år (förstod väl hälften). Kan bli en till! Det känns nästan som man ägnar sig åt en sub-kulturell aktivitet!

Jan Wiklund sa...

Hörde att på Södertörns högskola har man utnämnt allt utom engelska till "småspråk"...

Det känns lite provinsiellt på något vis.

Björn Nilsson sa...

Låter lite kufiskt bland annat eftersom Södertörn antas ha en särskild Östersjö-inriktning. Då borde ju ett antal grannspråk som inte är så små (ryska, polska, tyska) vara viktiga att hålla fast vid. Men man kanske har gjort slut på löntagarfondpengarna på Södertörn nu och skär bort allt 'oviktigt'?

Karl Malghult sa...

Å andra sidan flyttar det ganska många tyskar hit med mer eller mindre romantiska föreställningar om livet i det svenska paradiset ("Inga von Sommarholm", en tv-serie som gått ett antal år nu om livet i den idylliska skärgården). De som vet om att det här landet finns (annars duger Skandinavien som allomfattande beskrivande substitut för våra fem nordiska länder) tror ofta på fullt allvar att Sverige är som Emil i Lönneberga, att 9/10 svenskar bor i städer och tätorter ingår liksom inte i den världskartan. Så återväxten av tysklärare ser jag som tämligen god, fördelen med att vara arbetslös i ett stort språkområde är att det är lättare att hitta nytt jobb i annat land du inte har några kopplingar till genom att undervisa i ditt egna språk.


Efter ha bott i Österrike ett år och varit en del i Tyskland och känner en del tyskar så kan jag förstå vad som kan vara lockande med Sverige och främst svensk landsbygd. Det finns gott om tomma badsjöar och stränder. Skogar där du kan äta blåbären direkt och plocka svampen utan att riskera dvärgbandmask samt ströva i marker utan att behöva kolla upp markägaren. Samt att du kan jobba som lägst i rang på golvet utan att jämt behöva bli utskälld av någon struntviktig bandhund som står över dig (vi kör på med trevlighetsterror i Sverige istället, vilket har sina andra sidor!). Visst finns det ju undantag även i Sverige men i stora drag är det så fortfarande.