torsdag 29 augusti 2013

Röstberättigad!

Hurra, röstkortet till kyrkovalet har kommit. Nu gäller det bara att hitta någon häftig lista att rösta på! Respektive se vilka man inte skall rösta på om man inte vill hamna på ett hett ställe!
Men det är inte helt lätt. Om vi tar en församling i centrala Stockholm så verkar det inte finnas några politiska eller religiösa extremister som ställer upp. I alla fall inte vad det gäller lokala valet till kyrkofullmäktige:

Enda frågan är väl varför centern och kristdemokraterna inte är med i det borgerliga alternativet? Är de alternativ till det borgerliga alternativet kanske? Och är 'borgerligt alternativ' i själva verket ett täcknamn för det nya arbetarpartiet som är ett alternativ till 'arbetarepartiet - socialdemokraterna'? Vilket i sin tur verkligen inte är någon vänster i svenska kyrkan eller någon annan stans heller!


Till stiftet blir det lite mer liv. Men man har, till skillnad mot Luleå stift, ingen lista som speciellt vänder sig till samer. Och ändå lär det bo en massa samer i Stockholm ("Sveriges största lappläger").

Är det hudfärgen som gör att man kan skilja mellan 'gröna kristna' och miljöpartisterna? Annars så kommer här de mer eller mindre uttalade reformgrupperna fram. Sverigedemokrater, liberaler, flera grupper som är unika just för kyrkan. Undrar varför två grupper skrivs med VERSALER?

Och så har vi det man kan kalla "parlamentet" för svenska kyrkan:


Gu' vet vem som är värd ens röst!

5 kommentarer:

Dangerous Beans sa...

Jag får inte rösta för jag är inte med i kyrkan. Men jag tycker att DU ska rösta. Annars gynnas SD.

martin sa...

Men, får man inte skriva in eget! Detta är en dramatisk inskränkning i demokratin som passerat helt obemärkt!

Björn Nilsson sa...

SD verkar inte bry sig om min församling i alla fall. Undrar varför?

Om folk fick skriva sitt eget namn eller alternativ skulle kanske klassikern 'Kyrktuppens vänner' kamma hem en jordskredsseger!

hannu.komulainen@comhem.se sa...

Enligt P1-programmet "Människor och tro" har sverigedemokraternas intresse för kyrkovalen minskat. Man använde dessa som språngbräda för att komma in i riksdagen, och där är man ju nu.

Det kanske är värt att undersöka alternativet med blankröstning, Björn. Eller har man gjort likadant där som i de andra valen, att blankröster betraktas som och redovisas som ogiltiga?

Björn Nilsson sa...

Nu är det väl nasse-artade grupper i mindre församlingar och kommuner på landsorten som möjligen är intresserade av kyrkovalen. sd har ju som sagt sitt på det torra, även om man gärna profilerar sig på stifts- och riksnivå.

Vet inte hur det är med blankröstning. Står inget om det på de webbsidor jag tittat på. Man kan kryssa för kandidater man gillar men inte stryka sådana man ogillar.