torsdag 15 augusti 2013

Kränkningar?

Föregående bloggpost handlade mest om bilder. Men ofta är det en kombination av bild och text som skall dra iväg läsaren i "rätt" tankeriktning. Fast ibland fungerar det rätt illa, som i denna artikel från Aftonlövet om hemska kränkningar av Sveriges gränser. Enligt rubriken:


Svenskt luftrum har nu kränkts två gånger under sommaren  ”Alltid allvarligt med kränkningar”  Nu skärper Sverige tonen mot öst
I själva artikeln intervjuas en företrädare för försvaret som tar det hela ganska lugnt. Jämfört med Kalla kriget är det här lugna gatan. Den som vill bli uppjagad ("ryssen kommer") skall alltså hålla sig till rubrikerna och inte läsa resten av artikeln, och inte ha några djupare historiska minnen/kunskaper.

Notera kartan ovan, där överflygningarna markerats ... eller har de markerats? Vi kan ju anta att det främmande planet inte drog runt i en stor cirkel över Skåne, respektive Blekinge, Småland och Öland. Hade man dragit linjer på kartan för att visa hur planen drog fram kanske bilden hade blivit en annan. Eftersom planen väl har följts av svensk radar borde det vara möjligt att tala om var de flög, inte bara att de befann sig någonstans i ett stort område under en viss tid. De prickade linjerna ute i havet på kartorna anger hur långt respektive länders vatten sträcker sig.


Vilket land det skulle vara som står bakom kränkningarna vill försvaret inte säga. Men Aftonlövet fläskar glatt i med en bild av ett lättidentifierbart flygplan!

En observation: som kanske framgår av kartan finns det ett smalt stråk av internationellt vatten mellan Öland och Gotland. Det innebär att hela ryska flygvapnet kan flyga varv på varv runt Gotland utan att kränka svenskt territorium (om man träffar rätt på det där lilla stråket alltså). Och alla andra flygvapen också, för den delen.

Kränkningar ja - alla dj-r blir visst kränkta numera i den så kallade kränkningskulturen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyckte jag hörde en rättelse i en Eko-sändning i går morse: Man hade felaktigt uppgivit att de ryska planen (från i påskas?) kränkt svenskt luftrum. Nyheten skulle i stället vara att de flugit i riktning mot Sverige.

Lars Johansson

Björn Nilsson sa...

Ja, "kränkning" respektive "i riktning mot" låter inte riktigt som samma sak. Men det spelar kanske mindre roll för "ryssen-kommer"-folket.