torsdag 29 augusti 2013

Klassförakt?

Lundsbergshistorien har satt ljuset på en subkultur i Sverige, den så kallade överklassen. Nu känner den sig orättvist begabbad av okunniga människor i sociala media. En ... låt oss kalla det överklassböna ... klagar i Svenskan över att klassföraktet har tagit över i sociala media:

Dessutom tar jag illa upp när mina föräldrar, och mina vänners föräldrar, kollektivt utmålas som folk som bara vill att deras barn ska integreras i överklassen när de i själva verket bara vill ge oss en möjlighet till en bra utbildning och ett ovärderligt nätverk av vänner, klasskamrater och alumni.
Det där med " ett ovärderligt nätverk av vänner, klasskamrater och alumni" låter ju faktiskt som att integrereras någonstans, exempelvis i överklassen om det nu är den man tillhör. Är det "bara"? Och kan man inte säga att överklassens förakt för underklassen har motsvarigheter i ett förakt åt andra hållet? När folket i Frankrike började håna och förakta den härskande aristokratin för dess usla liv och uppförande var man på väg mot den stora smällen 1789. Överklassen spottade på folket som spottade tillbaka så det stod härliga till. Vive Madame Guillotine!

Fast personligen tycker jag förakt (och hat) är något man bör undvika. Bakom den mest uppblåsta överklassare kan dölja sig en ynklig liten trasig människa som behöver hjälp. Det kan gälla vanliga uppblåsta knegare också. Om man föraktar andra kan det egna omdömet grumlas och man kan glömma sina egna tillkortakommanden. Och det är ju inte bra för den personliga utvecklingen.

Just när jag skall trycka på 'sänd' noterar jag formuleringen "folk som bara vill att deras barn ska integreras i överklassen". Om man redan ingår i överklassen behöver man väl inte integreras där? Betyder detta att anklagelserna att uppkomlingar/nyrika skickar ungarna till internatskolorna stämmer? Det kommer in katter bland hermelinerna, och det är väl inte bra?


Överklassen kan producera såväl små som stora grodor!


3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Lundsberg är en överklasskola, det måste den vara när terminsavgifterna är som de är.
De här skolorna har spelat ut sin roll för länge sedan.
Det finns mängder med internatskolor utan en tradition av pennalism och kamratuppfostran. Ex v många lantbruksskolor, som Ryssby, Ingelstorp och Ingelstad.

Björn Nilsson sa...

De fina människorna vill nog inte smutsa ned sig genom att peta i jorden skulle jag tro ...

martin sa...

Barnuppfostran är att integrera barnen i en struktur. Även om man föds överklass, så är det inte genetiskt, de måste integreras i det som alla andra.

Det där nätverket är vad vi kalla ett kotteri. Det som jag brukar kalla den degenererade och inavlade svenska överklassen.

Snacket om uppkomlingar är väl mer för att vända blicken från "de gamla pengarna".