tisdag 6 augusti 2013

Egendom är stöld


"Egendom är stöld." Proudhouns gamla slagord från mitten av 1800-talet målat på ett kopplingsskåp på Pålsundsgatan, Söder, Stockholm. Idén bakom slagordet är äldre. Redan på 1700-talet påpekade Rousseau att den förste som inhägnade ett stycke land och kallade det "sitt" borde ha stoppats. Men så skedde inte, och vi fick egendomsväldet, eller om vi skall säga egendomsägarnas välde.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Tänk hur många ursprungsbefolkningar som borde ha läst Rousseaus text innan de lät europeer stjäla sina länder i Amerika, Australien och andra ställen.
Det finns en förklaring till Mugabes popularitet...

Kjell Eriksson sa...

Mugabe populär? Fråga de organiserade lantarbetarna, de mest fattiga. Med påkar kommer man långt. Alla frihetskämpar blir inte bra när de väl nått makten.

martin sa...

Jo, all egendom är stöld. Men jag tror inte längre på dess avskaffande, tror på att göra den meningslös.

Låt sossarna och moderaterna äga äldreboendet, men ge patienterna/anhöriga och arbetarna budgetkontroll. Kan de få äga skiten ur det gemensamma bäst fan de vill.

Jan Wiklund sa...

Det finns olika sorts ägande.

Ägande enligt romersk rätt är absolut, ägaren får göra vad fan han vill och behöver inte ta hänsyn till någon.

Ägande enligt t.ex. nordisk sedvanerätt är mer relativ; rättigheter och skyldigheter balanserar varandra och det finns gott om allemansrätter vid sidan av.

Sedvanerättens ägande har jag inga problem med. Allt som har ett värde måste ju när allt kommer omkring ha någon ansvarig.