lördag 7 december 2013

Hets?


Det var en kommentator på någon blogg som var glad över papperspressens tillbakagång, med hänvisning till dess tendenser att vara krigshetsande. Ser man Aftonlövets löpsedel är det lätt att hålla med om den förhoppningen. Och det där med "hetsen mot Sverige" ... hur allvarligt skall man ta det? Brukar det inte snarare vara tvärtom, att det är en dj-a skrikande från vissa håll i Sverige, stup i kvarten, om "hotet från Ryssland" och hur förskräckligt det är i Ryssland med allt förtryck och att ryssarna har fräckheten att inte bara kapitulera och lämna över plånboken när NATO och EU så kräver? Brukar Ryssland, vare sig det gäller myndigheter eller media, ens bry sig om att nämna Sverige särskilt ofta? - Att vräka upp krigsrubriker om 'hets' väcker frågor: är det en ensam dåre på redaktionen som är ansvarig, eller finns det större krafter i bakgrunden?

Den andra löpsedeln kanske också förtjänar en kommentar. Excessen kör med att mediciner riskerar att ta slut till jul. Det är en originell infallsvinkel. Annars brukar det väl vara julskinkan som 'riskerar' att ta slut lagom till storhelgen. Och jordgubbar, när det drar mot midsommar. Varför inte skrämma upp folk ordentligt, kör med att julspriten riskerar att ta slut! Det bör väl ta skruv!

2 kommentarer:

einartysken sa...

Du har helt rätt, Björn. Det är precis tvärtom - hetsen mot Ryssland tog riktigt fart igen efter Ukrainas NEJ. Då var det ryssarna som låg bakom. För att dölja alla EUs oförskämdheter mot Ukraina - Polands f d premierminister i demonstranternas led som kräver Ukrainas premierminister att avgå och Tysklands Westerwelle demonstrerar också och naturligtvis Pussykattarna. De skulle försöka med sina konster i USA!

Carl Jacobson sa...

Jo, att ryssarna är lömska vet vi ju alltsedan Poltava... Det är fascinerande att se hur folk kämpar för att hålla fast vid sina invanda världsbilder hur mycket världen än förändras!

Läs den här - den är faktiskt mycket rolig!

http://bangkokpost.com/opinion/opinion/383718/an-agnostic-view-of-the-democracy-cult