torsdag 12 december 2013

Bara för politiska nördar

En och annan av de äldre kanske minns DDR-tysken Rudolf Bahro som skrev en trist intill oläsbar bok som i svensk översättning heter Alternativet? Ni andra kan strunta i det här korta inlägget. Boken kom 1979, och vid den tiden kickades Bahro ut ur DDR och blev västtysk i stället. Detta ledde inte till passivisering. Däremot tycks ett fenomen som setts vad det gäller andra så kallade dissidenter har uppträtt även beträffande Bahro: demokratiförkämpen har visat sig inte vara fullt så demokratisk, och  Bahro själv anklagas för att ha hamnat i ett eko-fascistiskt newage-träsk fullt av nasse-dy.

En allmän reflexion: Bahro tyckte att man skall ta upp de positiva sidorna hos nazismen. Men nazismen var ju en ragu av ideer plockade från olika håll och hade knappast något eget originellt material. Därmed kunde ju det man ser som positivt plockas från rörelser och tänkare med en mindre ledsamt förflutet?

Någon egen filosofi hade nassarna knappast heller. Även om en del tror att Nietzsche skulle vara en förebild hade han skrivit saker som gjorde honom omöjlig som deras filosof. (Se skriften Ecce homo där Tyskland och tyskarna skåpas ut så det visslar om det.) Heidegger skulle kunna vara alternativet, en pålitlig partimedlem som också hade internationellt inflytande på filosofin, men var hans ordkaskader med konstiga påhittade termer något att stoppa i gapet på vanliga partimedlemmar? - Knappast, och därmed stod nazismen utan genomtänkt filosofisk grundval ... och klarade sig bra ändå under tyvärr alltför lång tid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om Bahro numera anklagas f\'f6r att "traska omkring" 'så är den anklagelsen felaktig. Han är avliden sedan ungefär 15 år. Var hittar du all gammal skåpmat?
Eldorado

Björn Nilsson sa...

Nja, hittade väl ett felaktigt tempus. Sånt händer när man skriver och funderar på annat samtidigt! Jag får göra en smärre ändring i meningen ... tack för korren!

Jan Wiklund sa...

Jag vet inget om Bahro, men vi har Myrdals ord på att tyskar har svårt för en massa begrepp som vi finner helt naturliga, t.ex. folklig och hembygd - använder man dom i Tyskland blir man automatiskt anklagad för att hysa nazisympatier.

Anonym sa...

Jan, Bahro hade en annan uppfattning än den tillsatta ledningen i SBZ och dokumenterade den. Resultatet blev en dom på 8 års fängelse för att sedan bli fråntagen sitt medborgarskap och utslängd ur vad han menade vara sitt land,
Vet inte varifrån du och eventuellt Myrdahl har fått era uppfattningar ifrån men exempelvis Heimat ger absolut inga associationer till nazism. Inte heller völklich vad jag vet.
Eldorado

Jan Wiklund sa...

Myrdals erfarenheter kanske är gamla, han är ju nästan 90. Å andra sidan är det länge sen Bahro dog också.