fredag 20 december 2013

Om David Harvey

Det finns mer djupsinniga analyser hos Oktoberrörelsen än slutsatsen att det alltid är rätt att slå nazister på käften. Ta den här diskussionen om en samtida intressant marxist - David Harvey. Intressant. Får man tro artikeln har Harvey rätt bra fångat upp rörelserna i dagens värld. Samtidigt flaggas det för en andra artikel där det kommer kritiska synpunkter om honom också. - Det här verkar mer matnyttigt än kufiska franska filosofer som annars uppskattas av delar av den intellektuella vänstern.

Jag laddade ner Harveys videoföreläsningar om Kapitalet för länge sedan. Nu gäller det 'bara' att ta sig tid att se dem också.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen intressant. Har alltid tyckt DH haft en viss leninistisk underton - hans kritik av H&N är klockren. OR antyder att deras kritik handlar om "kristeorin", ska bli intressant att se vad de skriver.

Anonym sa...

Harvey har förfallit på senare år, troligen pga hans popularitet. Hans tidiga verk är bra. På svenska finns bara en läsvärd bok, den som oktoberrorelsen citerar. Sen håller jag helt med om att hans sågning av Hardt & Negri.

Anonym sa...

Salig blandning. Dålig Stalinpropaganda, populietisk ungdomsvänster, förortsvänster osv men också bra och intressanta textet. Saknar de redaktion eller är det väldig blandning på medlemmarNa.

Björn Nilsson sa...

Skulle tro att det handlar om en blandning som kan vara ganska intressant och skapa en rörelse som är mer öppen än ml-grupperna för fyrtio år sedan. Vi får se.

mz sa...

"På svenska finns bara en läsvärd bok, den som oktoberrorelsen citerar."
Ingen uppskattning för hans Kapitalet"reader" från detta lägret alltså? Lättillgängligt och pedagogiskt om inte annat.

Anonym sa...

Tycker inte DH bok om Kapitalet är särskilt bra. Faktiskt en riktig besvikelse (vilket även gäller hans föreläsningar om K). Ger nästan intyck av att han inte förstått vad som står, men troligare (då han utan tvekan är insatt) är att det är ett snabbframtaget för att slå mynt på hans popularitet. Inte ens marxister är imuna mot kändisskapets inverkan.

Anonym sa...

Vore intressant om Oktr. ordnade någon debatt om samtida marxism. Deras kritik av konferensen och nu artiklen om Harvey tyder på att de inte enbart är RF-nissar utan har högre sikte.

Björn Nilsson sa...

Det kunde vara intressant. Själv har jag rätt dimmiga föreställningar om var marxismen står idag, om det nu ens finns EN marxism.

Anonym sa...

Harvey besökte ju Sverige för ett litet rag sen, var ganska många som kom dit och lysnade (Tankeverket). Instämmer i att han idag är ganska avradikaliserad, men han har gjort marxismen försåelig för många och hans kritik av flummarxister som Negri och co är ju bra (dvs det som or skriver om)