onsdag 18 december 2013

Vad som går an/inte går an

Denna fråga ställer en skribent i Aftonlövet:

...frågan är om det är acceptabelt att på julafton exempelvis titta på ”Sagan om ringen” i stället för Kalle Anka och ändå anses leva enligt svensk kultur?

Svaret torde vara, att "Ringen" med vissa reservationer kan passera, men undvik helst underligheter  av typen läsning ur 'Julevangeliet'. Då kan grannarna börja undra.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kalle Anka måste nog räknas som svensk kultur numera. :-)

Björn Nilsson sa...

Jag vägrar ankan! Då går jag och diskar istället och väntar på att tomten skall komma!

Karl Malghult sa...

"Kalle Anka" kunde bara uppstå i en tid när hemmafilmkvällar bestod av hyrda rullar (riktiga rullar, inte VHS eller så), då var det fest när man visade film. När TV hade två kanaler med program alla diskuterade kring (när jag växte upp i Skåne hade vi även DR:s två kanaler. Norröna släktingar blev mäkta imponerade över att se reklamfilmer på tv, DR körde redan då reklam mellan program, annars var filmad reklam enbart ett biofenomen). Tecknad film överlag fanns inte något större utbud av, var inte lättåtkomlig eller krävde tekniska-finansiella kunskaper som barn inte hade (gå till en fotoaffär för att hyra mm-rullarna och sköta hemmaprojektorn)


När jag emellertid ser på mina egna brorsbarn som är i den åldern där ankans målgrupp ligger och tänker på alla kanaler och tekniska förutsättningar som numer finns är jag inte förvånad över att de inte förstår tjusningen med ankan eller tecknad film öht. Det finns inga begränsningar för mediet längre! Antingen man betalar, laddar ner eller har Disney Channel kan man på ett ögonblick se samma sekvenser, man måste inte vänta ett år eller be far att gå iväg till en butik för att hyra en kassett och köra projektor. Sammanfattningsvis: Lagom till julen 2035 och efter en aftonbladsk "folkstorm" bestående av några pensionärer och de närmast pensionsåldern som "rasat" kan vi nog bli av med eländet från tv-tablån.

Björn Nilsson sa...

Ja, så kan det nog vara. Fast undrar om jag ens är vid liv 2035 och kan få uppleva lättnaden ... men då finns det nog ingen TV av vår typ längre. Och den rätta julstämningen i tecknat på julafton försvann väl redan för länge sedan när man tog bort filmen där Kalle A. och Piff&Puff sköt på varandra med kanoner. Det var julfilm det!