Lärarförbundet har en ranking över hur bra/dåliga Sveriges 290 kommuner är. Den är faktiskt lite överraskande, åtminstone om man har fördomar hur om det 'borde' se ut. Bäst är Piteå, på skamsen 290:e plats Ljusnarsberg. Haninge sydöst om Stockholm är 287, följd av Lilla Edet och Vingåker. Men det som förvånade mig (det var det där med fördomar, alltså) är att av de tio främsta ligger tre i Norrbotten. Luleå och Älvsbyn då, förutom ettan Piteå. Och sämst är Haparanda på 150:e plats, vilket är ungefär mitt i rankingen. Jaja, tummen upp för Norrbotten då, hela länet ligger bra till! I alla fall i Lärarförbundets ögon kan man tro.
Uppsala borde vara ett lärdomslän kunde man tycka, men ligger i stort sett i nedre och sämre delen av rankingen. Vad håller de på med där egentligen?
3 kommentarer:
Men hur kan det röda Norrbotten vara så bra? Där är det väl bara "sossarnas flumskola" som råder i allra högsta grad!
Obegripligt! Kanske dags att skolmajoren leder ett utfall från Bodens fästning?
Vad gäller Uppsala län : till att börja med råder inne i själva staden en stark uppdelning efter "town and gown" som man säger om engelska universitetsorter. En extremt segregerad stad, att ha halva Malmös befolkning med ungefär dess yta säger en del om hur utglesad stor del av bebyggelsen är (1,5 mil mellan Gamla Uppsala och Sunnersta!) Uppsala kommun i sig är lika stort som Blekinge till ytan, där finns gott om mindre orter med svaga bildningstraditioner. Lägg till att Tierp, Älvkarleby och Östhammar är gamla bruksortskommuner (Östhammars fall uppvägt av SKB och sommarvistena i skärgården), Habo är en pendlingskommun till Stockholm och Enköping en normal småstadskommun är jag inte förvånad över länets medelmåttiga placering, "lärdomsstaden" till trots.
Känner f.ö. en lärare som jobbade i Vellinge kommun på 1990-talet, en av de bästa kommunerna på listan, men han stod inte ut med den andan som fanns där och slutade efter en tid (då, men det är fortfarande en rikemans- och utpendlingskommun). Konformistiskt till förkvävning (det gick på mindre än en vecka innan alla hade samma märkesplagg i klassen, åsikterna styrdes genom vanligt flockbeteende).
Skicka en kommentar